Talosta, jossa kuvattiin Komisario Palmu -elokuvia, paljastui remontissa salahuone – rakennuksessa oli myös yksityisperheen tennishalli

Historiaa: Laivanvarustaja rakennutti tennishallin nuorikolleen.

Tähtitorninkatu 12:een valmistui 1918 yksityinen tennishalli. Minna Fontell esittelee entisen näköistä, kokonaan uutta taloa nyt, kun siihen on valmistunut asuntoja. Jukka Hämäläinen
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Tähtitorninkatu 12:ssa sijaitseva talo tihkuu historiaa. Sisäpihalle jäävä pieni siipirakennus on peräisin Helsingin merikoulusta, joka toimi vuosina 1825–1918.

Tähän taloon yhdistettiin laivanvarustaja Lars Karl Krogiuksen suuruudenhullu suunnitelma tennishallista, jonka hänen rakennutti kadun varteen lahjaksi nuorelle rouvalleen.

Tennishalli puolestaan muutettiin vuonna 1963 Yleisradion studioksi, jossa kuvattiin muun muassa Komisario Palmu -elokuvia ja myöhemmin pitkään Kotikatu-sarjaa.

Säästötoimien myötä Yle luopui vuokratiloistaan Tähtitorninmäellä. 2010-luvun alussa asuntorakennuttaja Auratum Asunnot Helsinki kiinnostui vanhasta tennishallista.

– Tila oli huonossa kunnossa, ja oli selvä, että sille piti tehdä jotakin, Auratum asuntojen asuntopalvelujohtaja Minna Fontell kertoo.

Tennishalli kävi läpi mittavan remontin, jossa se purettiin lähes kokonaan. Rakennusluvan otsikkokin kuului: Asuinkerrostalon rakentaminen entisen tennishallin paikalle.

– Julkisuudessa talon purkua surtiin, mutta kaupungin viranomaisetkin totesivat lupaa myöntäessään, että rakennuksen uudelleen rakentaminen oli tässä kohteessa paras tapa säästää se, Fontell kertoo.

Entinen tennishalli näyttää nyt siltä kuin sen alun perin piti ollakin.

– Kaupunki ei ensin halunnut myöntää lupaa katon lyhtyikkunoille, mutta kun arkkitehtimme Sebastian Cedercreutz löysi kuvan, jossa ne aikoinaan olivat, lupa heltisi.

Eikä tennishallia aivan täysin purettu. Talon keskellä kulkee vanha komea kalkkikivilattiainen käytävä, joka oli ainut talon sisällä lukuisissa muutostöissä säilynyt alkuperäinen yksityiskohta.

Ainut, mitä vanhasta tennishallirakennuksesta jäi jäljelle, on tämä alkuperäinen kalkkikivilattiainen käytävä Tähtitorninkadulta sisäpihalle. Seinällä rakennuttajan, laivanvarustaja Lars Karl Krogiuksen kuva. Jukka Hämäläinen

Tähtitornin Flygeliksi nimettyyn kadunvarsisiipeen valmistui elokuussa 2019 kaikkiaan yhdeksän uutta asuntoa kaksioista isoihin asuntoihin.

Myymättä on vielä kaksi sisäpihan puoleista keskikokoista asuntoa. Toinen niistä on kaksikerroksinen asunto, jossa on linnamaiset piirteet portaikkoa ja jopa salahuonetta myöten.

– Salahuone löytyi remontissa. Se on aika matala pieni tila, mutta päätimme siitä huolimatta tehdä siitä vaatehuoneen. 160-senttinen ihminen pystyy siellä kävelemään, Fontell todistaa.

Päämakuuhuoneen nurkassa on ovi, josta pääsee remontissa paljastuneeseen salahuoneeseen. Se on nyt matala vaatehuone. Jukka Hämäläinen

Alakerran huone sopii Fontellin mukaan vaikka "miesluolaksi". Siellä on aaltoileva holvikatto ja lähes metrin paksuiseen seinään puhkaistu pikkuikkuna.

"Miesluolan" ikkunanurkkauksessa on vanhan ajan tunnelmaa. Ikkunat ovat lähes metrin paksuisessa seinässä. Jukka Hämäläinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.