THL: Suomessa on Pohjoismaiden vanhimmat synnyttäjät

Kuvituskuva Timo Mustalampi / Arkisto

Minna Harmaala

Suomessa on Pohjoismaiden vanhimmat synnyttäjät, selviää THL:n tänään julkaisemista tilastoista. Tuoreimmat tiedot ovat vuodelta 2018.

Suomi johtaa Pohjoismaiden ikätilastoa sekä kaikkien synnyttäjien keski-iän että 35 vuotta täyttäneiden synnyttäjien osuuden osalta.

Kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli vuonna 2018 Suomessa 31 vuotta.

Kovin paljon nuorempina ei synnytetä naapurissakaan, sillä keski-ikä oli Tanskassa 30,9 sekä Ruotsissa ja Norjassa 30,5. Pohjoismaiden alhaisin keski-ikä oli Islannissa, 30 vuotta.

Pohjoismaiset naiset ylipäätään hankkivat lapsia vanhempana kuin aiemmin ja synnyttäjien keski-ikä on noussut kaikissa Pohjoismaissa.

35 vuotta täyttäneiden synnyttäjien osuus on THL:n mukaan kasvanut merkittävästi jo vuosikymmeniä. Yli 35-vuotiaiden osuus kaikista synnyttäjistä oli vuonna 2018 kaikissa Pohjoismaissa yli viidenneksen.

Eniten yli 35-vuotiaita synnyttäjiä oli Suomessa, 23,6 prosenttia, ja vähiten Islannissa, 20,3 prosenttia.

– Ilmiön taustalla on lapsenhankinnan lykkääminen kaikissa Pohjoismaissa, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut