Salmiakkikioskinakin tunnettu lippakioski jäi vuosiksi tyhjilleen Töölössä – koronakriisi toi sille uuden yrittäjän

Maria Peura ja Minna Lassas (oik.) kunnostavat Runeberginkadun lippakioskia ennen sen avaamista. Salmiakkikioskinakin toimineeseen kiskaan tulee nyt kukkamyyntiä. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Kuka adoptoisi kioskin? Näin vakava kysymys kuuluu Paavalin kirkon liepeillä. Sopii ostaa tai vuokrata. Tarjouksia ei ole tullut. Kaupunki myöntää kohteen olevan kunnoltaan perinpohjin ongelmallinen.

Koronasta huolimatta kevät koittaa entistä useammalle lippa- ja lankarullakioskille, jotka ovat peruja Helsingin vuosien 1940 ja 1952 olympiahankkeista.

Yksi uusista avaajista on Runeberginkadulla ravintola Eliten terassin ja Mika Waltarin patsan edessä seisova kioski, joka tunnettiin seitsemän vuotta sitten ”Salmiakkikioskina”. Sen tarina jäi vain lyhyeksi.

Nyt kioski viheriöi loppuviikot kukka- ja taimimyymälänä.

– Kioski oli pitkään ollut tyhjä. Kattokin vuotaa. ”Ei se haittaa”, vastasi yrittäjä, kertoo yksikönpäällikkö Maarit Kontio kaupungilta.

– Olin jo vuosikausia katsellut työmatkani varrella toista lippakioskia ja pohtinut, että voi, kun saisi nämä kioskit elävöitettyä kesäisin, kukkakauppias Hanna Kurtti kertoo nyt.

Koronakriisin puhjetttua hän alkoi etsiä Mika Waltarin puiston lippakioskia vuokraavaa kaupungin tahoa. Hän halusi selvittää, voisiko sen saada käyttöön mahdollisimman pian.

– Halusimme ulkomyyntipisteen, johon asiakkaan on helppo tulla ostoksille, koska pieni kivijalkaliikkeemme Floranna kadun vastakkaisella puolella sai erilaiset haasteet kaupankäyntiin.

– Kioski oli ollut tyhjillään tuossa edessä – kunnes tämä kriisi avasi silmäni ja aloin selvitellä vuokrausta.

Kaikki kävikin sitten nopeasti ja jo perussiivouksen aikaan töölöläisnaapurit kävivät katsomassa, mitä tähän tulee? Nyt se on auki aina loppuviikosta ainakin juhannukseen. Paikalle alkaa rakentua myös oma tarina:

– Yritämme saada paljon lähituottajien kukkia. Pelargoniat ja orvokit tulevat Tapani Niemiseltä ja luomuyrtit Myllypellon taimilta. Toivottavasti saamme loppukesästä elokuussa lähikukat omalta pellolta Kettulasta.

– Katsotaan, jäädäänkö perinteiseen töölöläiseen tapaan heinäkuussa lomalle ja toiminta jatkuu taas elokuussa. Kukkien myyntiin paikka on aivan ihana, Kurtti riemuitsee.

Munkkiniemen puukioski Laajalahdenaukiolla on suosittu levähdyspaikka jo vuosien ajalta. Nyt vain pöydät puuttuvat. Sakari Nupponen

Kilpailutukseen menevät vielä tänä keväänä Kasarmitorin ja Ruskeasuon lankarullakioskit. Ruskeasuolla jatkaa ainakin toukokuun loppuun Piirakkaleipomo Räty. Kioskista myydään Nurmijärvellä leivottuja piirakoita ja kukkosia, joiden juuret ovat Pohjois-Karjalassa. Rädyn isännöimä on myös lippakioski Pitkänsillan eteläpäässä.

Nordenskiöldinaukion ja Topeliuksenkadun kioski saattaa vaatia putkiremontin. Lisäksi paikka on liikenteen takia hankala.

Viimeksi Helsingin kaupunki myi ison nipun, yhdeksän, lippakioskia vuonna 2016. Myytyjen kioskien kunnossapito on sujunut, ja osa niistä on vaihtanut yrittäjään. Museokadun Jänöstä on esimerkiksi tullut vegemätön jälkeen hienostuneempi aasialainen VG Wok.

Osa kioskeista on joutunut rumaan kuntoon töhryjen takia. Omistajat ja vuokralaiset eivät voi kuitenkaan maalailla niitä omin päin. Kioskeilla on Museoviraston määräämä tarkka värikoodi. Kaupunki hoitaa maalit.

Toimintakaan ei voi olla mitä tahansa egotrippailua, vaan yrittäjällä pitää olla suunnitelma, joka sopii perinteisiin ja ympäristöön.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt