Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yksi puhelinsoitto lopetti rakastetun puistotädin toiminnan Kruununhaassa – "Märkä rätti päin kasvoja ja tosi surullista"

Kruununhakalaisia lapsia jo useiden sukupolvien ajan hoitanut Raija-Liisa Jokinen joutuu lopettamaan puistotätitoiminnan Säätytalon puistossa.

Kaupunki ilmoitti Jokiselle asiasta eilen.

– Kyllä se oli märkä rätti päin kasvoja ja tosi surullista, Raiskuna tunnettu puistotäti kertoo Helsingin Uutisille.

Hän julkisti asian tuoreeltaan myös Facebookissa, jossa nousi saman tien pienimuotoinen asukasliike alueella 30 vuotta toimineen pidetyn lastenhoitajan puolesta. Moni on itse ollut lapsena puistotädillä ja tuonut myöhemmin puistoon omat lapsensa.

Alueen perheet ovat tulleet hyvin tutuiksi.

– Mies ei enää päästä minua kauppaan, kun tapaan siellä aina niin paljon tuttuja, Jokinen naurahtaa.

Lisäksi Säätytalon puisto Rauhankadulla on tuonut tukiverkkoa ensimmäisen lapsensa saaneille vanhemmille, sillä Kruununhaassa ei ole esimerkiksi kaupungin pyörittämää leikkipuistoa.

Yksityisenä perhepäivähoitajana toimiva Jokinen kertoo, että kun hänellä on hoidossa maksimimäärä neljä lasta, niin lain mukaan puistotätitoimintaa ei voi samaan aikaan harjoittaa, koska lasten määrän katsotaan ylittyvän. Perhepäivähoitotoiminnan valvojan vaihduttua uusi valvoja soitti Jokiselle ja kertoi, että puistotätitoiminta on lopetettava.

Nyt se on ollut tauolla koronatilanteen vuoksi, mutta enää sitä ei siis saa jatkaa.

Jokinen sanoo olevansa ilahtunut saamastaan valtavasta tuesta ja kannustuksen määrästä, mutta toteaa kuitenkin, että ei usko päätöksen enää kaupungin taholla muuttuvan.

– Kun lakia tiukasti tulkitaan, niin asia on nyt näin. Mielelläni minä olisin jatkanut, koska puistotätitoiminta on niin kiva lisä muuhun, rahallisestihan sen merkitys ei ole suuri.

Puistotäti on jo harvinaisuus Helsingissä: määrä pienentynyt yli sadasta vain viiteen – Maria, 41, kaitsee liki kymmentä lasta Töölössä

Jokinen on pyörittänyt puistotätitoimintaa toisen yksityisen perhepäivähoitajan, Saila Päivärinnan, kanssa ja puistoon on tuotu lapsia hoitoon noin kymmenkunta pariksi tunniksi aamupäivisin.

Puistotäti-toiminta antaa kotona oleville vanhemmille mahdollisuuden hengähtää. Heille palvelu on maksanut satasen kuussa tai 5 euroa tunnista.

– Voi mennä vaikka kotiin lepäämään, jos on ollut hankala yö. Freelanceriuden yleistyttyä moni tekee kotona töitä ja Altaan tultua moni on käynyt uimassa, Jokinen tietää.

Jokisella on kolmisen vuotta aikaa eläkeikään, minkä hän aikoo jatkaa perhepäivähoitajana.