Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raidejokerin liikennöijä valittiin lykätyllä kilpailuttamisella – pitkän ratikan on tarkoitus liukua liikenteeseen 2024

HSL:n hallitus on päättänyt, että raidejokeri-pikaraitiotien ensimmäisten vuosien liikennöijänä toimii Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos eli HKL. Sopimukseen HKL:n kanssa sisältyy valmistelujakso ja optiovuodet niin, että sopimus päättyy viimeistään elokuussa 2032, kerrotaan HSL:n tiedotteessa. Raidejokerin liikennöinti on tarkoitus aloittaa viimeistään vuoden 2024 kesällä.

Nyt valitussa lykätyn kilpailuttamisen vaihtoehdossa HSL käynnistää raidejokerin operoinnin HKL:n kanssa ja solmii sen kanssa jatkosopimuksen kantakaupungin raitioliikenteen operoinnista kymmeneksi vuodeksi. Sopimusten solmimisen jälkeen HSL käynnistää kilpailutusprosessin pikaraitiolinjan operoinnista joko yksittäisenä kohteena tai yhdessä jonkin tulevan raitioliikennehankkeen kanssa.

– Raidejokeri on suunnattoman laaja hanke. Ennen liikennöinnin aloittamista pitää rakentaa rata ja varikko sekä hankkia kalusto ja liikenteen operointi. Kaiken tämän aikatauluttaminen sujuvasti eteneväksi hankkeeksi vaatii paljon ennakointia. HSL teki päätöksen liikenteen hankintatavasta jo nyt, jottei ainakaan operoinnin hankinta viivytä Suomen ensimmäisen pikaraitiolinjan alkua, HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila toteaa tiedotteessa.

Raideliikenteen markkinoiden avaaminen kilpailulle on HSL:n mukaan tärkeää, jotta raideliikenteen seudullista toimintaympäristöä voidaan kehittää. Tavoitteena on kustannustehokas liikennöinti ja seudulliset ratkaisut pitkällä tähtäimellä, kun pikaraitiotieverkko laajenee kantakaupungin ulkopuolella.

Raidejokeri-hankkeessa rakennetaan Suomen ensimmäistä pikaraitiolinjaa, joka korvaa kuormittuneen bussilinjan 550 ja yhdistää Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen. Pikaraitiotien pituus on noin 25 kilometriä ja pysäkkipareja on 34. Suunniteltu matka-aika päätepysäkiltä toiselle on noin 62 minuuttia.