Helsinkiläislukion kasvatit ovat voittaneet 10 vuodessa 450 arvokisamitalia – "Urheiluun sitoutuneet opiskelijat ovat yleensä kunnianhimoisia myös akateemisesti"

Vallilassa sijaitsevaan Mäkelänrinteen urheilulukioon halutaan jo nuorena läheltä ja kaukaa. Eikä ihme, kaupungin unelmatehtaasta valmistutaan yleensä hyvin arvosanoin ja urheilu ei ota lukioaikana takapakkia.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mäkelänrinteen lukiossa opiskelleet ovat voittaneet koulun mukaan yli 450 mitalia olympialaisissa sekä maailman ja Euroopan mestaruuskisoissa eri ikäluokissa.

– Meillä opiskelusuunnitelma tehdään urheilu edellä. Laitamme ensin viikkokalenteriin urheilijan harjoitukset ja niiden ympärille opiskeltavat lukiokurssit. Näin harjoituspäivät rakentuvat mahdollisimman optimaalisesti ja silti opiskelu onnistuu hyvin, sanoo koulun apulaisrehtori ja urheilusta vastaava Simo Tarvonen.

Urheilulinjalla on lajivalmentajat 25 lajissa ja ohjattua valmennusta noin 58 lajissa. Märskystä on viime vuosina valmistunut muun muassa: Lauri Markkanen (koripallo), Miro Heiskanen (jääkiekko), Ella Junnila (korkeushyppy), Joel Pohjanpalo (jalkapallo) Eveliina Summanen (jalkapallo), Nella Korpio (alppilasku) ja Viivi Lehikoinen (yleisurheilu).

Märskyn valmentajalistalta löytyy kansallisesti meritoituneita valmentajia, jotka usein valitaan yhdessä lajiliittojen kanssa.

– Valmentajillamme on hyvä motivaatio kehittää nuoria. Panostamme paljon yhdessä heidän kanssaan siihen, että urheilija oppii jo nuorena myös arjen ajanhallintaa.

Koululle on tärkeä periaate, että opiskelu, treenit ja lepo asettuvat viikkorytmiin tasaisesti. Tiistai ja keskiviikko -akselilla aamuharjoitukset kestävät puoleen päivään, torstai-perjantai -välillä kymmeneen. Myös iltapäivän harjoitukset on tavoitteena tehdä kello kuuteen mennessä, tämän jälkeen opiskelija pääsee kotiin lepäämään.

– Tavoitteelliseen urheiluun sitoutuneet opiskelijat ovat myös yleisesti erittäin kunnianhimoisia akateemisesti. Mallillamme saamme myös hyviä onnistumisia opiskeluun.

Valmennusta siis annetaan 3–5 päivänä viikossa lisänä urheilijan muuhun harjoitteluun. Eräissä lajeissa urheilijan kaikki harjoittelu tapahtuu koulun valmentajien johdolla. Märskyllä on isot esurssit, käytössä on yli seitsemänkymmentä osaavaa ja kokenutta valmentajaa.

– Koulussamme pyritään kannustavaan ilmapiiriin; kilpailuihin, leireille ja harjoituksiin voi lähteä hyvän omatunnon kanssa.

Valmennuslajeja ovat kaikki lajit, joissa opiskelija täyttää valmennusurheilijalle asetetut vaatimukset.

Koululla on vahva psyykkisen valmennuksen ohjelma ja oma fysioterapiapavelu. Myös lääkäripalvelut ja ravitsemusvalmennuksen asiantuntijat ovat opiskelijoiden käytettävissä.

– Koko toimintafilosofiamme pohjautuu ennaltaehkäisevään malliin, jossa keho ja mieli halutaan pitää iskussa. Meille on myös tärkeää, että valmentajamme jaksavat ja haluavat kehittyä paremmiksi, Simo Tarvonen tiivistää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut