Kotisynnytyksistä tuli buumi – "Kotikätilöllä sama vastuu kuin sairaalassa henkilökunnalla"

SYNNYTYS Helsinkiläiset kätilöyrittäjät ovat auttaneet kotisynnytyksissä tänä vuonna maailmaan kuusi vauvaa.

Kätilö Anu Lampinen oli avustamassa Suvi Karttusen kotisynnytystä vuosi sitten. Karttunen käy edelleen Lampisella akupunktiohoidoissa. Marika Lumme

Marika Lumme

Töölössä sijaitsevan Kätilötalon puhelin on soinut tänä keväänä tiuhaan. Kotisynnytyksestä kiinnostuneita on ollut ennätysmäärä. Johanna Sarlio-Niemisen ja Anu Lampisen pyörittämä yritys on auttanut alkuvuoden aikana maailmaan jo kuusi vauvaa. Viimeisin pienokainen syntyi helsinkiläiskotiin muutama tunti aiemmin.

Kätilökaksikko odottaa jo puhelua toiselta viimeisillään raskaana olevalta äidiltä. Lampinen sanoo joutuneensa kieltäytymään tänä vuonna useista kotisynnytyksen haluavista asiakkaista.

– Tämä on ihanaa ja merkityksellistä työtä, mutta myös vaativaa, jossa täytyy pitää huolta omasta jaksamisesta, Lampinen korostaa.

Kätilötalon kotisynnytyspaketti vaatii vauvaa odottavalta perheeltä rahaa lähes 3 000 euroa. Lisäksi äidin tulee olla perusterve ja tupakoimaton. Ensisynnyttäjille ei pakettia myydä.

–Toimintamme perustuu niin sanottuun Tukholman malliin. Esimerkiksi matkan lähimpään sairaalaan on oltava maksimissaan 40 minuuttia, Lampinen selvittää.

Kotisynnytyksille ei ole Sarlio-Niemisen mukaan laillisia esteitä. Kotikätilöiden vastuu on sama kuin sairaalassa hoitohenkilökunnalla: jokainen vastaa omasta työstään ja mahdollisista virheistään.

–Nainen saa synnyttää missä haluaa. Myös kätilö saa avustaa missä häntä kulloinkin tarvitaan, Sarlio-Nieminen korostaa.

–50-60-luvulla kunnissa oli kuntakätilöitä, jotka avustivat synnytyksissä kotona. Se oli täysin normaalia, hän jatkaa.

Hätätilanteita ei ole tullut. Lampinen sanoo muutaman kerran vauvan syntyneen lopulta sairaalassa, koska synnytys on käynnistynyt ennakkoon tai se ei ole edennyt.

– Silloin on lähdetty hyvissä ajoin, mitään hätää ei ole ollut, hän sanoo.

Lampinen ja Sarlio-Nieminen ovat tehneet yrittäjinä töitä vuodesta 2010. Kätilötalon he perustivat kaksi vuotta sitten. Naiset ovat olleet mukana kaikkiaan yli 30 kotisynnytyksessä. Molemmat ovat tehneet aiemmin pitkän uran sairaalassa.

–Tämä taitaa olla yksi harvoja ammatteja, jossa ikävuodet 50+ ovat meriitti, Sarlio-Nieminen nauraa.

Naisilla on palo auttaa äitejä löytämään omannäköisensä synnytys. He haluavat muuttaa kipukeskeistä synnytyskeskustelua laajemmaksi.

–Liian usein puututaan synnytykseen esimerkiksi nopeuttamalla sitä lääkkeellisesti. Lisäksi kivunlievitys on usein sama asia kuin epiduraali. Todellisuudessa kosketus, rakkaudellinen ilmapiiri ja turvallisuuden tunne ovat yhtä merkittäviä kivunlievittäjiä, Sarlio-Nieminen korostaa.

Lue myös kotona suihkussa synnyttäneen Suvin tarina.

Synnytyksen hinta

Synnytys sairaalassa maksaa yhteiskunnalle noin 2100 euroa.

Sairaalasynnytys, jossa tulee komplikaatioita maksaa yli 3300 euroa.

Keisarinleikkaus, jossa tulee komplikaatioita maksaa yli 4000 euroa.

Äidille sairaalavuorokausi maksaa 38,80 euroa.

Kätilötalon kotisynnytyksen peruspaketti maksaa 2 750 euroa. Vesisynnytysvälineistö tähän päälle 150 euroa.

Suomessa syntyy vuodessa noin 60 000 lasta. Kotisynnytyksiä näistä on noin 30.

Aiheeseen liittyvää

  1. ”Hyvä koppi!” – äiti synnytti kylpyhuoneessa suoraan aviomiehen syliin 25.3.2016 13:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut