Turvapaikanhakijan somevideo puhuttaa – näin vastaa Migri

Ulla Mether

Turvapaikanhakijan tekemästä videosta on käyty vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun maahanmuuttokriittinen poliitikko ja bloggariJunes Lokka jakoi sen Youtube -videopalvelussa pääsiäisen alla.

Jos videon tekstitys pitää paikkaansa, puhuu videolla kolmekymppinen irakilainen poliisiluutnantti, joka lupaa konsultoida maanmiehiään turvapaikan saamisessa.

Espoossa vastaanottokeskuksessa asuva, myönteisen päätöksen jo saanut mies vihjailee, että turvapaikan saa, kun keksii hyvän tarinan. Tarinan pitää jokaisen keksiä itse, mies opettaa.

Hän tarjoutuu auttamaan kaikessa muussa hakuprosessiin liittyvässä, kuten kertomaan, mitä dokumentteja viranomaiset ovat häneltä vaatineet.

Ilmiö ei ole uusi, toteaa Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Kun tulijoita on enemmän, on myös turvapaikkaprosessia kuvaavaa tietoa yhä enemmän varsinkin internetissä.

Revonmukaan virasto saa ulkoministeriöltä ja poliisilta tietoa siitä, minkälaisia "opetusvideoita" milloinkin on liikkeellä. Hän ei äkkiseltään muista, onko niissä aiemmin oltu liikkeellä pääsääntöisesti hyväntekeväisyysasenteella vai onko tähtäimessä ollut esimerkiksi ansioiden hankkiminen.

–Myös salakuljettajilla lienee paketteja, joissa tällaiset palvelut kuulunevat matkan hintaan, Repo sanoo yleisellä tasolla.

Yksittäistä videota ja esimerkiksi Lokan levittämän videon käännöksen paikkansapitävyyttä Repo ei kommentoi.

Onko Suomen viranomaisilla siis riittävä tietotaito erotella hakijoiden joukosta ne, jotka käyttävät salakuljettajien tai muiden tahojen konsultointipalveluja?

–Siihenhän me koulutamme ylitarkastajamme. Mistäpä muualta löytyisi meitä parempia asiantuntijoita. Sataprosenttista näyttöähän ei ole olemassa, Repo sanoo.

Videolla esiintyvä mies sanoo muun muassa, ettei Suomeen enää pääse vain sen perusteella että on kotoisin tietyltä alueelta. Tärkeintä on sen sijaan esittää henkilökohtainen tarina siitä, että on kotimaassaan vainon kohteena.

Sama viesti kuin meilläkin, kommentoi Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen

Viraston linjana on, ettei turvapaikkaa voi saada pelkästään sillä perusteella, että on kotoisin tietyltä alueelta. Hakijan on kerrottava johdonmukaisesti ja ristiriidattomasti häntä uhkaavasta vainosta.

Turvapaikanhakijoiden määrä on puhdonnut viime aikoina radikaalisti. Esimerkiksi pääsiäisenä yhtenä päivistä rekisteröityi ainoastaan yksi hakija.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut