Katuruoka seisoo jo omilla jaloillaan

RUOKAKULTTUURI Helsingin ruokastrategi punoo uusia, entistä laajempia yhteistyöverkostoja.

Grilleissä ei tirissyt pelkästään liha, kun Streat Helsinki Eats -katuruokafestivaali levittäytyi viime lauantaina keskelle Helsinkiä. Marketta Karjalainen

Marketta Karjalainen

Viime viikonloppuna vietetty katuruokafestivaali Streat Helsinki on ehkä näkyvin osa Helsingin ruokakulttuuristrategian toteuttamista.

Ruokastrategi Milla Visurin työkenttä on kuitenkin paljon laajempi. Harva esimerkiksi tietää, että kaupunki osallistui Helsingin ensimmäisen hävikkiruokaravintolan joukkorahoituskampanjaan.

Haasteet löytyvät jo muualta kuin katuruoasta."

Myös tulevat haasteet löytyvät jo muualta kuin katuruoasta. Kolmessa vuodessa byrokratian esteet on raivattu ja katuruokayritykset ottaneet Helsingin haltuunsa. Jatkossa festivaali saattaakin siirtyä kaupungilta esimerkiksi yhdistyksen hoidettavaksi.

Uusina haasteina Visuri luettelee ruokahävikkityön, monikulttuurisuuden, ympäristöasiat, luomun, kansallisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun.

– Ruokakeskustelu ylipäänsä on viime vuosina räjähtänyt. Ruoka on jatkuvasti otsikoissa ja kiinnostaa ihmisiä onpa sitten kyse kuluttajavalinnoista, ruokavalioista tai siitä miten kaupunkia kehitetään.

Helsingin ruokakulttuuristrategiaa päivitetään parhaillaan. Luonnosta kierrätetään lausunnoilla kaikissa kaupungin hallintokunnissa.

Yhdessä tekeminen on se juju."

Manifestin sijaan tavoitteena on konkreettinen ja kaupungin muiden suunnitelmien ja tavoitteiden kanssa yhteen sovitettu ohjelma.

– Kaupungilla on nyt tekeillä myös iso organisaatiomuutos, jossa ruokakulttuurinkin sijoituspaikkaa on mietittävä. Nyt kuulumme Tukkutorille ja tekniselle sektorille. Voisimmeko yhtä hyvin olla osa kaupunkimarkkinointia tai kulttuuri- ja vapaa-aikasektoria, Visuri pohtii.

Vuodenvaihteessa ruokakulttuuristrategian projektipäällikkönä aloittanut Visuri vannoo yhteistyön ja verkostoitumisen nimiin – ovatpa hallinnolliset ratkaisut millaisia tahansa.

– Verkoston ylläpitäminen on tärkeää, jotta tieto leviää, tekojen vaikuttavuus kasvaa ja asioita saadaan järjestymään.

Visurin yhteistyölonkerot ulottuvat yli ammattikunta- ja toimialarajojen. Verkostoja tarvitaan sekä kotikaupungissa, lähiseudulla, Suomessa, Pohjoismaissa että maailman laajuisesti.

– Yhdessä tekeminen on se juju.

Hyvä esimerkki uudenlaisesta, rajat ylittävästä yhteistyöstä on Visurin mukaan Silakkamarkkinat, jotka päivitettiin viime syksynä.

Ruoka on jatkuvasti otsikoissa."

Katuruokabuumi iski Helsinkiin yllättäen. Kukaan ei osannut ennustaa sen nopeaa läpimurtoa.

Visurin mukaan ennustaminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Verkostot auttavat haistelemaan tuulia laajemmin.

– Esimerkiksi kokit ovat täällä paljon kansainvälisempåiä kuin tulemme ajatelleeksi. Monet työskentelevät välillä ulkomailla ja pitävät yhteyttä moneen suuntaan. Sovimmekin juuri Sasu Laukkasen ja Filip Langhoffin kanssa, että aloitamme ravintoloitsijoiden kanssa tapaamiset. Näin varmistamme, että tieto kulkee entistä paremmin.

Tulossa paljon suuria muutoksia

Helsingin ruokakulttuurissa tulee lähivuosina tapahtumaan paljon.

Kauppahalleja jo myllertävä sukupolvenvaihdos alkaa näkyä myös torikaupassa.

Kauppatoria ryhdytään kehittämään, suunnittelu on käynnistymässä.

Hakaniemen hallin remontista päätetään pian. Väistötilat käyttöön.

Teurastamon ja Tukkutorin alueen kehitystyö jatkuu vuoteen 2020 saakka. Tulossa on vielä useita uusia yrityksiä. Kehityskohteina vireillä on muun muassa aurinkoenergian ja hävikkiruoan hyödyntäminen.

Katuruokafestivaalin järjestäminen saattaa siirtyä esimerkiksi perustettavalle yhdistykselle.

Kehittämiskohteeksi nousemassa julkiset grillipaikat ja ympäristöystävällinen puistogrillaus.

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi 2017 nostaa ruokakulttuurin näkyvään rooliin, ohjelmassa on paljon ruokatapahtumia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 8. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.