Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vessapassi tuo helpotuksen erityisryhmälle – "ostosreissu voi olla tuskallisen hankalaa"

TERVEYSYhdistys haluaa passillaan helpottaa suolistosairaiden elämää.

Tulehduksellista suolistosairautta sairastavan ihmisen ostosreissu voi olla tuskallisen hankalaa.

Tiedottaja Jonna Nurminen Crohn ja Colitis ry:stä kertoo, että jos sairaus on pahassa vaiheessa, saattaa ihminen mieluummin valita kotiin jäämisen kuin ulos lähtemisen.

–Koko reissu on mietittävä sitä ajatellen, että missä on vessa, johon varmasti ehdin ja pääsen. Reitti on tavallaan suunniteltava vessan luota toisen luo, Nurminen sanoo.

–Jos sairaudessa on meneillään paha vaihe, se voi olla vaikutuksiltaan lähes invalidisoiva. Jos pitää pelätä että tulee housuun, niin kyllä moni silloin mieluummin jää kotiin kuin lähtee shoppailemaan tai kavereiden kanssa kahvilaan.

Kiireellistä vessaan pääsyä helpottaakseen yhdistys on luonut Vessapassin.

Se on Crohn ja Colitis ry:n jäsenille tarkoitettu kortti, jonka toivotaan helpottavan suolistosairaan nopeaa pääsyä wc-tiloihin julkisilla paikoilla.

–Useissa yrityksissä kuten kaupoissa saattaa olla sellaisia vessoja, jotka eivät sinänsä ole asiakkaille tarkoitettu, mutta joihin kortilla pääsee.

–Olen jäseniltä kuullut, että myös monet apteekit sekä Matkahuollot ovat lähteneet mukaan vessapassiyhteistyöhön, Nurminen kertoo.

Vessapassin haltijan toivotaan pääsevän ripeästi myös invavessaan taikka tavallisiin yleisövessoihin jonojen ohi.

Kortti on paperiversion lisäksi ladattavissa mobiiliin, jolloin se kulkee kätevästi kännykässä mukana.

–Tietoisuus Vessapassista on jo aika hyvin lisääntynyt, mutta työtä riittää edelleen.

–On paljon yrityksiä joissa koko asiasta ei ole vielä kuultukaan, mutta eteenpäin mennään koko ajan.

Yritykset tai muut julkiset kiinteistöt voivat osoittaa vessapassitietoisuutensa tarralla.

"Meillä käy vessapassi" -tarra liikkeen ovessa tai ikkunassa kertoo, että passin haltija on tervetullut käyttämään kyseisen paikan vessaa.

Yhdistyksellä ei ole listaa Vessapassi-yrityksistä, joten siitä ei ole tietoa, minkä verran niitä löytyy.

Jonna Nurminen sanoo, että tulehduksellisista suolistosairauksista keskusteleminen on edelleen arastelun paikka. Jotkut puhuvat asiasta mielellään, toiset eivät lainkaan.

Monet eivät halua puhua niistä pelkkänä vessasairautena, vaan korostavat, että sairauksiin liittyy myös muita elämään vaikuttavia oireita, kuten väsymystä.

–Sitten taas sairauksista tietämättömät saattavat ajatella, että 'miksi tuon pitää mennä tuonne vessaan ripuloimaan ja tartuttamaan muita'.

–Tulehdukselliset suolistosairaudet eivät tartu, Jonna Nurminen korostaa.