Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syöpäkampanja sai tyrmäävän nimen – "Stigma täytyy purkaa"

Kansainvälinen syöpätietoisuutta lisäävä kampanjaFuck Cancer on saapunut Suomeen.

Kampanja levittää uudenlaista tapaa suhtautua syöpään ja rohkaisee syöpää sairastavia sairauden eri vaiheissa. Kampanjan tavoitteena on saada päättäjät ymmärtämään nuorten aikuisten oikeudet saada nykyistä parempaa tukea sairastuessaan.

Kampanjan tuo Suomeen Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnallinen yhdistys (Sylva). Ensimmäistä teemaviikkoa vietetään 4.–10. huhtikuuta ja sen jälkeen aina vuosittain huhtikuussa.

Suomessa sairastuu vuosittain syöpään noin 600 nuorta aikuista."

Kampanjan tekeminen sai alkunsa, kun Sylvan Anna-Elina Rahikainen ja Joel Tainio kohtasivat sosiaalisessa mediassa ja alkoivat keskustella siitä, miksi nuoret aikuiset syöpäsairaat jäävät usein vähemmälle huomiolle.

Nuori aikuinen syöpäsairas on väliinputoaja, joka ei istu lasten osastolle muttei aina myöskään aikuisten puolelle. Tainiota turhautti se, että kaikki tiedotusluonteinen kampanjatyö syövästä liittyi sen ennaltaehkäisyyn.

–Ikinä ei puhuttu siitä, miten syövän kanssa voi elää, miltä se tuntuu. Sitä stigmaa täytyy purkaa. Tarkoituksena oli nostaa esiin syöpäsairaan yksilön vahvuuksia mutta samalla muistuttaa, että oman heikkoutensa saa näyttää, Tainio sanoo.

Rahikainen halusi nostaa esiin syöpään sairastuneen nuoren kohtaamisen ja kokonaisvaltaisen huomioimisen tärkeyden niin sairauden aikana kuin sen jälkeenkin.

Usein suurin tuen tarve herää hoitojen loppuessa, kun pitäisi palata entiseen ja pärjätä omillaan, tai silloin, kun syöpä onkin krooninen. – Nuori syöpäsairas ei ole yksin. Suomessa sairastuu vuosittain syöpään noin 600 nuorta aikuista eli 18–35-vuotiasta henkilöä. Heistä moni toipuu, mutta sairauden aiheuttamat taloudelliset, sosiaaliset ja psyykkiset seuraukset saattavat romahduttaa elämän useaksi vuodeksi ja aiheuttaa aivan turhaa häpeää, itsekin syöpää sairastaneet Tainio ja Rahikainen kertovat.

Teemaviikolla kampanja näkyy muun muassa Ylentietoiskuissa:30 sekunnin videossa nähdään Jussi-palkittu näyttelijä Mimosa Willamo

5. huhtikuuta Sylva järjestää päättäjille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja medialle suunnatun seminaarin, jossa puheenvuoronsa esittävät muun muassa Tanskan nuorisolääketieteen johtohahmo Kirsten Boisen ja HUS Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Petri Bono sekä syöpää sairastaneet nuoret aikuiset.

Perjantaina 8. huhtikuuta järjestetään tukikonsertti Helsingissä Nosturilla ja Elmun baarissa, joissa esiintyjinä nähdään muun muassa Edu Kehäkettunen, Likanen Etelä, Antti Rasi, Physics ja Samuli Kemppi Tukea konsertille antaa Bassoradio.

Fuck Cancer -teemaviikosta ja konsertista löytyy lisätietoa osoitteessa www.fuckcancer.fi sekä sosiaalisen median kanavista aihetunnisteella #fuckcancerfi.