Helsinkiläispojan kotiopetuksesta virisi erikoinen kiista – "Kouluun meno ei sisäilman takia onnistu"

SISÄILMA Helsinkiläisvanhemmat valittivat hallinto-oikeuteen kotiopetuksen eväämisestä. Valitus on tiettävästi ensimmäinen taiensimmäisiälaatuaan. Rehtorin mukaan koulun sisäilmassa ei ole ongelmia.

– Nyt olemme vasta tajunneet, että tässä on menty 10 vuotta myrkytystilassa. Siksi näemme, että koulun tarjoama kotiopetus on ainoa vaihtoehto, toteaa 14-vuotiaan pojan äiti Virpi Tolonen. Vieressä isä, Juha Kemppainen. Vanhempien mukaan poika altistui huonolle sisäilmalle jo päiväkodissa ja alakoulussa. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Kontulalainen Timi (nimi muutettu), 14, ei ole käynyt koulussa sitten viime kevään.

Poika testasi viime kesän ja syksyn aikana yhteensä viisi helsinkiläistä yläkouluaja sai kaikista oireita.

–Silmiä alkaa kirveltää ja tulee päänsärkyä. Oireita saattaa ilmaantua jo muutaman minuutin kuluttua rakennukseen tultua. Jos rakennuksessa on pitkään, ihoa alkaa kutittaa, tulee makuaistimuutoksia ja paha olo, poika listaa oireita.

Pahimmillaan oireet voivat olla jopa vapinaa, muistikatkoksia ja jatkuvaa yskimistä.

Koulukokeilut aloitettiin, kun poika alkoi vanhempien mukaan saada lähikoulussaan, kaupungin sopimuskoulussa Helsingin yhteislyseossa (HYL), niin pahoja oireita, että koulunkäynti kävi mahdottomaksi.

Ongelmaksi koulunkäynnin kannalta on nyt muodostunut se, että HYL eväsi syksyllä vanhempien anoman, koulun tarjoaman kotiopetuksen. Ohjattu kotiopetus olisi välttämätöntä, koska vanhemmat eivät pysty opettamaan muun muassa kieliä ja matematiikkaa. Koulu myönsi pojalle kotiopetusta kymmenen tuntia viikossa viime kevään ajaksi.

–Koulun antama kotiopetus ei ole koskaan pysyvä ratkaisu, toteaa rehtori Jussi Sutinen, jonka mukaan koulussa ei ole löydetty home- tai sisäilmaongelmaa.

Rehtori suositti perheelle koulukokeilujen jatkamista sopivan koulun löytymiseksi.

Koulun sisäilmaa on tutkittu viime vuosina muun muassa vanhempien toiveesta.

Poika altistui vanhempien mukaan huonolle sisäilmalle jo päiväkodissa ja alakoulussa. Viime keväänä diagnosoitiin home- ja kosteusvauriosairaus sekä monikemikaaliyliherkkyys, joka tarkoittaa herkistymistä homeen ja mikrobien lisäksi jo myös kaikenlaisille kemikaaleille ja hajusteille.

Vanhemmat tekivät syksyllä kielteisestä kotiopetuspäätöksestä valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen laatuaan. Valitus tehtiin sen jälkeen, kun aluehallintovirasto oli hylännyt samaisen anomuksen. Hallinto-oikeus antanee päätöksensä huhtikuussa.

–Jos päätös on kielteinen, emme tiedä, mitä teemme. Emme voi antaa pojan sairastua enempää sairaissa rakennuksissa. Olemme harkinneet asian viemistä eteenpäin ihmisoikeusrikkomuksena, äiti, Virpi Tolonen toteaa.

Helsingissä koulun tarjoamaa kotiopetusta annetaan ani harvoin, kertoo opetusviraston opetuspäällikkö Marjo Kyllönen

–Jos oppilaalla on vakava sairaus, jonka vuoksi hän ei voi mennä kouluun. Tällaisia oppilaita meidän noin 36000 oppilaasta taitaa tällä hetkellä olla kaksi.

Vanhemmat pelkäävät, että pahimmassa tapauksessa poika jää ilman päättötodistusta ja kärsii loppuelämän huonon sisäilman aiheuttamista oireista.

–Nuoret ovat täysin lainsuojattomia, isä toteaa ja viittaa kouluihin.

Huono sisäilma on vanhempien mukaan maanlaajuinen ja yhä kasvava ongelma. Syitä oireisiin lähdetään usein hakemaan vääristä asioista, kuten neurologiasta.

–Kyse on vakavasta sairaudesta. Ei ole tahoja, joille tämä tuntuisi kuuluvan, isä jatkaa.

Pölyn koostumustutkimusten rinnalla sisäilmaongelmia tutkittaessa pitäisi rakenteista Tolosen mukaan ottaa myös materiaalinäytteitä, joita pitäisi mikroskoopata ja viljellä.

–Homeet eivät varsinaiset ole sairauden aiheuttaja, vaan mikrobit. On järkyttävää, että toimintojen annetaan jatkua ilman, että tiloja tutkitaan kunnolla.

Oppivelvollisuus– ei koulupakkoa

Suomessa on oppivelvollisuus, mutta ei koulupakkoa.

Helsingissä on tällä hetkellä noin 70 kotiopetuksessa olevaa peruskoululaista.

Opetus on vanhempien vastuulla. Kunta osoittaa valvovan opettajan.

Opiskelun edistymistä seurataan järjestämällä muun muassa valvontatilaisuuksia.

Yleinen käytäntö on, että tilaisuuksia järjestetään kerran tai kaksi vuodessa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hometaloista löytyi vaikeasti poistettavaa myrkkybakteeria – Yle: Pitkäkestoisia oireita jo pienistä pitoisuuksista
    16.2.2016 8:02

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut