Kallion hävikkilounas maksaa 10 euroa – näin vetäjä perustelee hintaa

From Waste to Taste -hankkeen vetäjä Johanna Kohvakka (vasemmalla) ja Sini Suomalainen. From Waste to Taste

Riikka Jokinen

Helsingin Kallioon maaliskuun alussa avatun hävikkiruokaravintolan hinnat hämmentävät sosiaalisessa mediassa.

Pop up -ravintola tarjoilee viikolla kevyttä lounasta, loppuviikosta illallista ja viikonloppuisin brunssia. Lounaan hinta on keskimäärin 10 euroa ja brunssin 20 euro. Neljän ruokalajin illallinen maksoi avajaisviikolla 35 euroa.

Jopa 90 prosenttia käytetyistä raaka-aineista on hävikkiruokaa, jota ravintola saa lahjoituksina pääasiassa S-ryhmältä, K-kauppiailta ja Ruohonjuuresta.

Facebook-keskusteluissa hinnat ovat aiheuttaneet vilkasta keskustelua ja niitä on moitittu kalliiksi.

From Waste to Taste ry:n hankepäällikkö Johanna Kohvakka painottaa, että hanke ei tavoittele voittoa.

– Hinnoittelumme perustuu samaan malliin kuin Amsterdamin hävikkiruokaravintolassa, joka toimii esikuvanamme. Tavoitteemme on maksaa normaalia palkkaa kokkitiimille, sillä heidän ammattitaito on tärkeää hävikkiruokaa käsiteltäessä, Kohvakka kertoo.

Kokkitiimiin kuuluvat villiyrttiasiantuntija Ossi Paloneva ja marokkolaistaustainen Yassine Errehani.

Lisäksi ravintola työllistää kolme food rescue -lähettiä.

Ruoka myytiin loppuun useina päivinä."

Kohvakka tähdentää myös, että ravintola maksaa normaalia, markkinaehtoista vuokraa.

– Lisäksi meidän logistiikkajärjestelmämme on laajempi kuin tavallisen ravintolan.

Kustannuksia syntyy myös siitä, kun ravintola osan raaka-aineista.

– Ostamme esimerkiksi rumia kasviksia, jotka eivät kuluttajille kelpaa. Raaka-ainekustannukset ovat tosin vain noin 30 prosenttia ravintolan kustannuksista,Kohvakka perustelee ruoan hintatasoa.

Kallion hävikkiruokaravintola ei myöskään Kohvakan mukaan vie Hurstin tai muiden ruoka-aputoimijoiden saamia lahjoituksia.

– Pyrimme keräämään vain sitä ruokahävikkiä, joka vielä tällä hetkellä jää keräämättä. Ruoka-aputoimijoilta ei siis viedä mitään vaan päinvastoin, toimitamme ison osan saamastamme ruokahävikistä ruoka-aputoimijoille.

From Waste to Taste -hävikkiruokaravintola avasi ovensa maaliskuun alussa Made in Kallion tiloissa Vaasankadulla.

Ensimmäinen viikko ylitti odotukset. Ruoka myytiin loppuun useina päivinä.

– Perjantain illallinen ja sunnuntain brunssit oli kokonaan loppuunmyyty ja ihmisille jouduttiin myymään ei-oota. Hävikkiä ei todellakaan syntynyt, Kohvakka iloitsee.

Ravintola palvelee vielä maaliskuun loppuun asti.

Mistä on kyse?

From Waste to Taste -hävikkiruokaravintola on auki maaliskuun ajan Made in Kallion tiloissa Vaasankadulla.

Tarjolla on viikolla kevyttä lounasta, loppuviikosta illallista ja viikonloppuisin brunssia.

Ruoka valmistetaan raaka-aineista, jotka ovat vaarassa joutua hukkaan: kauppojen ylijäämätuotteista, kalastuksen sivutuotteena saatavasta pikkukalasta, kypsistä vihanneksista tai vähemmän käytetyistä ruhonosista.

Tavoite ravintolan tarjonnassa on, että 90 prosenttiaraaka-aineista on ns. hävikkiruokaa.

Hanke pyrkii tuotollaan auttamaan työurien alkuun vaikeasti työllistyviä ihmisiä ja vaikuttamaan ruokahävikin vähenemiseen koko ruoantuotantoketjussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Pitäjänmäki saa radan varteen uuden maamerkin ja liki 600 asukasta – arvokas asemapuisto suojellaan
  2. Helsinkiläisiä kosiskellaan nyt kausitöihin perunamaille – työntekijöille saattaa järjestyä myös kuljetus
  3. Kansallinen kaupunkipuisto nytkähti eteenpäin – aletaan valmistella Keskuspuiston ja Haltialan pohjalta
  4. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
  5. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
  6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
  7. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
  8. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
  9. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
  10. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
  11. Jouko Kokkonen HU:ssa: "Urheiluseurat ovat yhteiskunnan koossapitäjiä"
  12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
  13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
  14. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
  15. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
  2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
  3. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
  4. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
  5. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
  6. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
  7. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
  8. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
  9. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
  10. ”Ei tule holtitonta juottolaa” – Senaatintorin jättiterassia suunnitellaan nyt kiivaasti, tavoitteena saada pian auki
  11. Pursuileva jäteastia pakotti lapsiperheen pitämään roskia kotona – "Olemme sitten odottaneet pari päivää"
  12. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
  13. Esimies on nyt esihenkilö – Helsinki aikoo neutralisoida kaikki mies-päätteiset ammattinimikkeet, joita on 45
  14. THL avasi karttasovelluksen – Näyttää varmistuneet koronavirustartunnat kartalla, kertoo myös kuntakohtaiset tiedot, sairastuneiden iän ja sukupuolen
  15. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.