Varo tätä "korotusautomaattia" vuokralainen! Asiantuntija neuvoo

Vanhojen vuokrasopimusten vuokrat nousevat yhä poikkeuksellisen nopeasti samaan aikaan, kun uusien vuokrasopimusten vuokrat laskevat.

Syynä tähän on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan vanhoihin vuokrasopimuksiin piilotetut niin sanotut pienet präntit.

Metsolan mukaan erityisesti suurimmat vuokranantajat ovat alkaneet systemaattisesti kirjata vuokrasopimuksien vuokrankorotusehdot niin, että vuokraa ei enää koroteta indeksin muutoksen mukaisesti. Sen sijaan korotusehto on tyypillisimmillään kuluttajahintaindeksi + kolme prosenttia. Suurimmillaan korotusehto on huikea indeksi + viisi prosenttia.

– Tällaisten vuokrankorotusehtojen seurauksena vanhojen vapaarahoitteisten vuokrasopimusten vuokrat ovat matalasta inflaatiosta huolimatta niin kovassa nousussa, että vanhojen vuokrasopimusten vuokrataso on monissa tapauksissa noussut yli kyseisen asunnon nykyisen markkinavuokran, Metsola kirjoittaa toimitukselle toimittamassaan materiaalissa.

Vuokrakorotusehto, jossa vuokralainen suostuu erittäin koviin vuosittaisiin vuokrakorotuksiin, on usein kirjoitettu vuokrasopimuksen kääntöpuolelle pienellä präntillä.

– Kuluttaja-asiakas ei aina edes lue lomakkeiden pientä pränttiä. Eikä kuluttaja varsinkaan ajattele, että pienellä präntillä kirjatut ehdot olisivat neuvoteltavissa.

Metsola muistuttaa, että korotusperuste ei tule laista, vaan vuokralainen ja vuokranantaja sopivat siitä keskenään.

– Koska juuri tämä sovittu vuokrankorotusehto ratkaisee, kuinka paljon vuokra jatkossa nousee, se on yksi tärkeimmistä asioista, joihin vuokralaisen kannattaa ennen sopimuksen allekirjoittamista kiinnittää huomiota.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut