Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ostokokeen tulos: Vain yksi kauppa kysyi paperit jokaiselta nuorelta

Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikön järjestämässä ostokokeessa vain yksi kauppa kysyi henkilöllisyyspaperit jokaiselta nuorelta koeostajalta. Kyseessä on Hakunilan S-market.

Ostokokeessa täysi-ikäiset, mutta nuorelta näyttävät koeostajat yrittivät ostaa alkoholia ja tupakkaa sekä pelata pelikoneilla.

Ostokokeet järjestettiin Vantaalla viime loka–marraskuussa ensimmäistä kertaa. Koeostajia oli viisi. Ostokokeita tehtiin yhteensä 55 kappaletta, joista 22 kohdistui alkoholiin, 20 tupakkaan ja 13 rahapeleihin.

Tulokset olivat hälyttäviä. Alkoholin koeostoista 68 prosenttiin puututtiin. Tällöin myyjä kysyi henkilöllisyystodistusta ja kieltäytyi myymästä, kun papereita ei ollut.

Tupakan osalta vain 35 prosenttiin koeostoista puututtiin.

Sekä mietojen alkoholijuomien ja tupakan myynnin ikäraja on 18 vuotta ja Päivittäistavarakauppa ry:n suositus on, että ikä tarkistetaan kaikilta alle 30-vuotiailta näyttäviltä.

Rahapeleissä vain yhteen yritykseen puututtiin. Siispä 92 prosentissa tapauksista rahapelejä pystyi pelaamaan ilman, että kukaan tarkisti nuoren ikää.

– Rahapelien osalta tilanne on huolestuttava ja muilla paikkakunnilla tehdyissä rahapelien ostokokeissa tilanne on ollut samansuuntainen, ehkäisevän päihdetyön yksiköstä todetaan.

Vantaan ehkäisevän päihdetyön yksikkö palkitsi Hakunilan S-marketin vastuullisena kaupan toimijana.

Toinen ostokokeiden menestyjä oli Alko, jossa viiteen eri Alkoon tehdystä ostoyrityksestä yksikään ei onnistunut.