"Hoivakotien hoitajilta tulee edelleen viestiä, että testeihin ei pääse, vaikka olisi oireita" – Sari Sarkomaa: Uudellemaalle tarvitaan lisää testauspisteitä

Huoli: Entinen opetusministeri, terveydenhuollon maisteri Sari Sarkomaa sanoo, että hallitus ei kuuntele tarpeeksi kaupunkeja kriisiä ratkaistessaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Kristian Tervo / Kokoomus
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja Sari Sarkomaa haastaa kiivaasti hallituksen ministereitä.

Kritiikkiä on satanut Twitterissä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle (vas.) suojavarusteiden riittämättömyydestä ja Suomen tipahtamisesta EU:n suojavarustehankinnasta sekä pääministeri Sanna Marinille (sd.) epidemialaskelmien ja skenaarioiden julkaisematta jättämisestä.

Opetusministeri Li Anderssonia (vas.) Sarkomaa moittii oppivelvollisuuden jyräämisestä läpi. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelta (kesk.) hän toivoi lisää opiskelupaikkoja pääkaupunkiseudulle, kun yliopistot lisäsivät todistusarvosanoilla valintaa.

Sarkomaa kehottaa hallitusta hyödyntämään koronakriisin ratkaisemisessa vahvemmin eri toimijoita ja osaamista.

– Helsinkiläisenä kansanedustajana toivon, että kun korona on eniten koskettanut Helsinkiä, niin kaupunki otettaisiin vahvasti mukaan toimien suunnitteluun.

Sarkomaa uskoo, että suojavarustehankinnat olisivat lähteneet liukkaammin liikkeelle, jos valtiolla ja kunnilla olisi ollut sama käsitys varusteiden määrästä ja tarpeesta.

Korona on eniten koskettanut Helsinkiä.

– Kun koulujen avaamisesta päätettiin, opettajilta ja rehtoreilta on tullut palautetta, että ohjeita on vaikea soveltaa täysissä kouluissa. Olisi ollut hyvä ottaa opettajat kumppaniksi kouluasioissa.

Kuntakentältä tulee Sarkomaan mukaan ihmetystä, että onko hallituksella oikea tilannekuva.

– Kunnat eivät halua lisävelvoitteita oppivelvollisuuden pidentämisen muodossa. Erityisesti kouluissa pitäisi havaita nyt apua tarvitsevat lapset ja nuoret.

– Siihen on opettajien tueksi suunnattava merkittävästi lisävoimavaroja. Ja olisi tärkeää, että lapsilla olisi kesän aikana turvallisella tavalla toimintaa ja harrastuksia, joissa olisi aikuisia mukana, entinen opetusministeri Sarkomaa pohtii.

Kun yhteiskuntaa aletaan avata, Sarkomaa toivoo tartuntojen testaamisen lisäämistä.

– Uudellemaalle tarvitaan lisää testauspisteitä. Hoivakotien hoitajilta tulee edelleen viestiä, että he eivät vielä oireellisinakaan pääse testeihin.

Jakaa Sarkomaa kiitostakin. SDP:n kansanedustajaa Tarja Filatovia hän kiitteli, kun eduskunnan mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta pohti koronasta aiheutuvien ongelmien ehkäisyä.

Lue täältä koulujen kamppailusta tilaongelmien kanssa 14.5. – yksi koulu tekee poikkeuksen, tilaa on vaikka muille jakaa.

Henkilö

Sari Sarkomaa

Röntgenhoitaja, terveystieteiden maisteri.

Kansanedustaja vuodesta 1999.

Opetusministeri 2007–2008.

Helsingin valtuutettu 1993–1996.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut