Sairaalamuusikko kohtaa vahvoja tunteita – "Musiikki luo siltoja, joihin puhe ei riitä"

KULTTUURI Sairaalamuusikko vie potilaille iloa ja lohtua. Musiikki on yhteinen kieli, joka nostaa pintaan muistoja ja tunteita.

Sairaalamuusikon työssään Uli Kontu-Korhonen kohtaa vaikeaa dementiaa sairastavia vanhuksia, teini-ikäisiä kehitysvammaisia ja pienen pieniä keskosvauvoja.

–Musiikki luo siltoja tavalla, joihin puhe ei kykene, Uli Kontu-Korhonen sanoo.

Sairaalamuusikko ei esiinny perinteisessä mielessä. Oleellista on vuorovaikutus ja ihmisen inhimillinen kohtaaminen musiikillisin keinoin.

Työ vaatii muusikolta perehtymistä ja tilannetajua. Sairaaloiden tarkat hygieeniset ja eettiset säännöt sekä vaitiolovelvollisuus koskevat myös sairaalamuusikkoa.

Uli Kontu-Korhonen on työskennellyt vuodesta 2013 alkaen sairaalamuusikkona Jorvin lastenklinikoilla L1, L 2 ja L3. Osastoilla on 0–17 -vuotiaita potilaita.

Sairaalassa Uli Kontu-Korhonen esittää ohjelmistoa ilman nuotteja, varioi tuttuja lauluja improvisoi.

Tähän työhön pitää olla sisäinen kutsumus."

Ohjelmistossa on muun muassa klassista musiikkia, kansanlauluja ja koulusta tuttuja lauluja. Musiikki tuo tunteita pintaan ja muistoja mieleen. Vaikeaa muistisairautta sairastava vanhus reagoi lapsuudesta tuttuun lauluun ja voi jopa alkaa laulaa mukana.

Sairaalaan sopivaa ohjelmistoa suunnitellessaan Kontu-Korhonen lukee tarkkaan laulujen sanat, koska niiden pitää olla hienotunteisia. Hän osaa myös lauluja eri kielillä ja opettelee niitä koko ajan lisää.

Kontu-Korhonen korostaa, että sairaalamuusikon tehtävänä on kohdata koko yhteisö. Hän kiertää sairaalassa hoitajien valitsemissa potilashuoneissa.

Helmi-maaliskuussa Uli Kontu-Korhonen kouluttaa sairaalamuusikoita Tapiola Sinfoniettan soittajista. Projektissa on mukana kahdeksan muusikkoa.

–Tähän työhön pitää olla sisäinen kutsumus. Sairaalamuusikoksi ryhtyvällä tulee olla herkät tuntosarvet ja psyykkistä vahvuutta tiedostaa erilaisia tilanteita. Meidän tehtävämme on viedä iloa ja mielihyvää vaikeidenkin tilanteiden keskelle.

Muusikon tehtävä on tuoda mielihyvää, iloa, lohtua ja kenties hetken helpotuksen kipuihin."

Laitoksissa ja kouluissa tehtävä työ on osa Tapiola Sinfoniettan muusikoiden työtä. Sairaalamuusikon koulutuksen saaneet soittajat vierailevat Espoon sairaalan pitkäaikaissairaiden osastolla, Jorvin lastenosastoilla ja vastasyntyneiden teho-osastolla.

Koulutus kestää seitsemän päivää ja se sisältää ryhmätunteja, omaa harjoittelua sekä työskentelyä sairaalassa duoparin kanssa tai yksin.

Koulutuksen tavoitteena on, että muusikko saa kokemuksia sairaalamuusikon työstä käytännössä, oppii soveltamaan omaa musiikillista osaamistaan sairaalaan sopivalla tavalla, käyttämään musiikillista improvisaatiota vuorovaikutuksen välineenä ja ymmärtämään sairaalan erityisvaatimukset työskentely-ympäristönä.

–Muusikon tehtävä on tuoda mielihyvää, iloa, lohtua ja kenties hetken helpotuksen kipuihin. Muusikko voi antaa laulun lahjan tai tarvittaessa osallistaa potilaita, omaisia ja henkilökuntaa.

–Työ tuntuu voimakkaan merkitykselliseltä – on etuoikeus päästä kohtaaman ihmisiä musiikin kautta näin läheltä. Musiikin merkitys korostuu sairaalayhteisössä, Uli Kontu-Korhonen sanoo.

Muusikko ei ole taikuri eikä ihmeparantaja, ja vaikeissa tilanteissa on pystyttävä olemaan samaistumatta liikaa potilaisiin tai heidän omaisiinsa. Joskus osastoilla tulee eteen vaikeita tilanteita – suurta kärsimystä ja surua, joihin muusikko ei voi vaikuttaa.

Muusikon on kyettävä improvisoimaan ja reagoimaan nopeastikin muuttuviin tilanteisiin, mutta on myös pysyttävä omassa roolissa.

Suomen kulttuurirahasto, Wihuri-säätiö ja Espoon kaupungin kulttuuritoimi ovat myös tukeneet toimintaa.

–Vuoden 2016 teen lisäksi työtä Olarin seurakunnalle lahjoitetun yksityisen testamenttilahjoituksen turvin useissa hoivakodeissa Espoossa ja Espoon sairaalan pitkäaikaissairaiden osastolla ja saattohoitohuoneissa.

Uli Kontu-Korhonen työskentelee vastasyntyneiden teho-osastolla nyt toista vuotta. Tähän työhön liittyy myös Trio Sairaala -yhtyeen perustaminen vuonna 2014. Siinä ovat mukana sairaalamusiikkiin perehtyneet, ammattimuusikot Anna Brummer ja Soila Sariola Trion muusikon työskentelevät yksin, joskus duo-pareina ja pitävät myös triona konsertteja.

–Tämä trio on ollut tärkeä ryhmä sairaalamuusikon työn ammatillistamisessa ja työn kehittämisen näkökulmasta. Annamme toisillemme myös vertaistukea ja kehitämme työtapoja, Uli Kontu-Korhonen selvittää.

Kontu-Korhonen korostaa, että sairaalaan ei voi mennä rutiininomaisella asenteella. Jokainen vierailu on erilainen, ja se vaatii keskittymistä, ihmisten avointa kohtaamista ja rauhaa.

Mikä musiikissa hoitaa ja vaikuttaa? Musiikki on Uli Kontu-Korhosen mukaan pohjimmiltaan mysteeri. Sen vaikutus riippuu tilanteesta, ihmisestä, päivästä, rytmistä, melodiasta, harmoniasta, resonanssista, joka tuntuu kehossa, muistosta tai tunteesta, mikä nousee mieleen kyseisestä laulusta juuri kyseisellä hetkellä.

–Joskus vuorovaikutus on se tärkein – katsekontakti ja laulua – joskus oma osallistuminen musisointiin vaikka rytmimunaa soittamalla. Jotta musiikki voi koskettaa, täytyy vastaanottajalla olla oma halu tulla kosketetuksi – ei taiteilija ole mikään ihmeparantaja.

Uli Kontu-Korhonen

Espoolainen, laaja-alainen musiikin ammattilainen: pedagogi-kasvattaja, esiintyvä taiteilija, sairaalamuusikko ja sairaalamuusikoiden kouluttaja.

Toimii Turun Amk:n Taideakatemiassa vanhan musiikin opettajana.

Osallistui 2011-2012 kansainväliseen koulutukseen Music in health settings, training trainers. Koulutuksesta vastasi Pariisissa oleva Institute de Musique & Santé.

Lauloi lapsena Tapiolan kuorossa ja johtaa nyt entisistä kuorolaisista muodostettua Tapiolan Laulu -kuoroa.

Vuonna 2017 Turussa alkaa sairaalamusiikkiin painottuva soveltava erikoistumiskoulutus.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut