30 nuorta kävi naisten kimppuun Helsingissä

Helsingissä Kontulan ostoskeskuksen liepeillä pyörinyt jopa 30 nuoren joukko hakkasi helmikuussa ohikulkijoita, ahdisteli naisia seksuaalisesti ja ryösti heiltä omaisuutta. – Oheinen kuva Kontulasta ei liity tapaukseen. Jani Jakonen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Helsingin poliisi tutkii helmikuussa tapahtunutta rikosta, jossa 30 nuoren joukko kävi kolmen naisen kimppuun, ahdisteli heitä seksuaalisesti ja anasti heiltä puhelimia.Lisäksi joukko hyökkäsi kolmen miehen kimppuun ja hakkasi uhrejaan. Osa miehistä menetti tajuntansa.

Rikosepäily sattui 19.–20. helmikuuta välisenä yönä Kontulassa, missä nuorisoporukka häiriköi usealla eri tavalla. Poikien joukossa on sekä kantasuomalaisia että ulkomaalaistaustaisia henkilöitä.

Rikokset tapahtuivat heti puolenyön jälkeen. Ensimmäisessä tapauksessa neljä 23–25-vuotiasta miestä kohtasi kertomansa mukaan noin 15–20 nuoresta koostuneen nuorisoporukan Kontulantien alikulkutunnelissa Emännänpolulla.

Uhreja lyötiin nyrkeillä ja potkittiin."

Tupakan pyytämisestä alkunsa saanut sanaharkka johti siihen, että nuorisoporukasta hyökättiin miesten kimppuun. Kolme neljästä miehestä joutui pahoinpitelyn kohteeksi. Uhreja lyötiin nyrkeillä ja potkittiin.

Uhreja lyötiin päähän ja lyöntienseurauksena kaksi kolmesta uhrista menetti tajuntansa. Pahimmat vammat sai uhri, jolta murtui pahoinpitelyn seurauksena leukaluu.

Esitutkinnan tässä vaiheessa poliisi tutkii tapahtumaa kahtena törkeänä pahoinpitelynä ja ryöstönä.

Toisessa tapahtumassa heti edellä kuvattujen pahoinpitelyiden jälkeen noin 30 nuoren joukko kohtasi kolme 31–41-vuotiasta naista, joista yhdeltä anastettiin puhelin kädestä.

Myös kahdelta muulta naiselta anastettiin puhelin, mutta toinen nainenonnistui saamaan sen takaisin. Naiset joutuivat tilanteessa myös seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, sillä osa nuorisoporukan jäsenistä "tuli iholle" ja teki erilaisia seksuaalisia ehdotuksia naisille.

Heitä uhattiin myös hakkaamisella, mutta kukaan naisista ei joutunut suoranaisen fyysisen väkivallan kohteeksi.Poliisi otti samana yönä tapahtumaan liittyen kiinni kaksi nuorta.

Naisiin kohdistuneita rikoksia tutkitaan varkauksina, varkauden yrityksenä ja laittomina uhkauksina.

Tapahtumat jatkuivat seuraavana yönä eli 20.–21. helmikuuta välisenä aikana heti puolenyön jälkeen.Kontulantien bussipysäkillä ostoskeskuksen kohdalla kaksi nuorta poikaa pummasi tupakkaa kahdelta pysäkillä seisseeltä mieheltä. Miehet eivät antaneet tupakkaa, jonka jälkeen pojat ryhtyivät pahoinpitelemään miehiä.

Tupakkaa ei tullut – pahoinpitely alkoi."

Molemmat uhrit kaatuivat maahan, jolloin toisen uhrin hallusta yritettiin anastaa omaisuutta.Asiaa tutkitaan pahoinpitelynä ja ryöstön yrityksenä.

Alikulkutunnelissa pojat pummasivat mieheltä tupakkaa ja kieltävän vastauksen saatuaan alkoivat pahoinpidellä nyrkein miestä. Mies sai kasvoihinsa vähäisiä vammoja.

Pojat lähtivät uudelleen ostoskeskukselle ja nähtyään sinne saapuvan poliisiauton, pakenivat paikalta Isännänpolulle. Siellä toinen pojista ryhtyi suusanallisesti "haastamaan" vastaan tulleen ulkomaalaisen pariskunnan miestä tappeluun.

Ennen kun "haastaja" ja "haastettu" ehtivät aloittaa minkäänlaista tappelua, toinen pojista oli yllättäen lyönyt tai potkaissut miestä takaapäin niin, että mies oli kaatunut maahan. Sen jälkeen molemmat pojat jatkoivat miehen pahoinpitelyä. Uhri menetti tilanteessa tajuntansa ja hän sai vammoja kasvoihinsa. Tekoa tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä.

Poliisi on pääpiirteissään selvittänyt oheisen rikoskokonaisuuden ja siihen osallistuneet nuoret. Jo saman viikonlopun ja alkuviikon aikana poliisi otti rikosperusteisesti kiinni nuoria, joilta oli saatavissa selvitystä tapahtumiin..

Esitutkinta asiassa on edennyt ja nyttemmin vangitut pojat on jo vapautettu. Koska rikoksesta epäillyt ovat alaikäisiä, asian esitutkinta pyritään saattamaan loppuun mahdollisimman nopeasti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut