Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Sadat suomalaiset paljastavat – "Voin näyttää täydelliseltä, mutta minulla on tällainen kipeä asia"

Sadat suomalaiset kertovat kipeästä arjestaan Nanku Anttilan Sairaankaunis-sivustolla.

Kolmen lapsen äidin Nanku Anttilan,28, perustamasta Facebookin Sairaankaunis-sivustosta on tullut ennätyksellisen suosittu.

Jo lähes 600 ihmistä on rohkaistunut kertomaan tarinansa kipeästä arjestaan, jota elää esimerkiksi kipujen, lääkkeiden, vatsakramppien, masennuksen, reuman, endometrioosin, jatkuvan sairastelun tai anoreksian kanssa.

Kaikki lähti Anttilan isän ms-taudista, josta ei puhuttu ulkopuolisille.

–Myös pikkusiskoni sairastui ms-tautiin täyttäessään 18 vuotta. Kipujen ja vaikeiden asioiden keskellä näin sen kaiken kauneuden sairauden lävitse.Sisareni sanoi, että elämä olisi helpompaa, jos kaikki varsinkin kaveripiirissä tietäisivät, miten raadollista elämä on.

Nanku Anttila käy päivätyössä Serlachiuksella Mäntässä, mutta on tuotesuunnittelija omassa yrityksessään. Hän suunnitteli sisarelleen viime kesänä pipon, jossa lukee: sairaankaunis.

–Kerroin hänen näkökulmastaan blogissani. Se auttoi siskoani hyväksymään sairautensa. Syksyllä ehdotin, että mitä jos kirjoittaisit itse oman tarinasi Facebookissa. Siitä se sivusto lähti, Nanku kertoo.

Mulla oli vain yksi siskon tarina, kaikki muu siellä on muiden ansiota."

FB-seinälle on kertynyt jo lähes 600 tarinaa ihmisiltä ympäri Suomea.

Nanku Anttilan on yllättänyt ihmisten valtava rohkeus kertoa kipeistä asioista, joita heillä arjessaan on. Hän ei halua ottaa kunniaa mittavan vertaisryhmän perustamisesta.

–Mulla oli vain yksi siskon tarina, kaikki muu siellä on muiden ansiota.

Anttila arvelee, että Sairaankaunis toimii monelle perinteisiä tukiverkostoja paremmin. Seinä elää omaa elämäänsä.

–Ihmiset jotka eivät ennestään tunne, ottavat toisiinsa yhteyttä, tsemppaavat ihan kympillä ja saavat tukea.

Somessa elämä on niin täydellistä.

–Ihmisille on helpottavaa päästä kertomaan omasta sairaudestaan. Sen, että voin näyttää täydelliseltä, mutta minulla on tällainen kipea asia.

Anttilan mukaan omakohtaiset tarinat auttavat myös heitä, joilla ei ole kokemuksia sairauksista.

–He saavat sivuston kautta uuden käsityksen siitä, millaista elämä on vaikeuksien keskellä. Vaikeuksien, joista kuitenkin voi selvitä.

Nanku Anttila on iloinen, että ihmiset välittävät.

–Me ollaan niin helposti negatiivisia ja luodaan pahaa oloa toisillemme. Nyt uskalletaan kertoa omasta asiasta ja muut välittääkin. Eikä lähipiiristä kuormitu enää vain yksi ihminen, kun on muitakin tsemppaajia.

Sairaankaunis sai kuukausi sitten omat nettisivut, joilla on 18 bloggaajaa – ja pipokauppa.

–Jokaiselle pipolle on oma tarinansa. Aina, kun mä teen sellaisen, pipo kantaa jonkun ihmisen tarinaa ja menee hänen luokseen.

Nanku Anttila sanoo ideoivansa asioita siskonsa ja ystävänsä kanssa vapaa-ajallaan.

–Teen päivätyötä ja perheessäni on mies jakolme poikaa. Nuorin täytti juuri kaksi vuotta ja vanhin on ekaluokkalainen. Haluan viedä Sairaankaunista eteenpäin, mutta on minullakin arjessani näitä muita velvoitteita. Onneksi sivustot elävät omaa elämäänsä.

Lisätty 1.3.2016 kello 9.11 Anttilan ikä ja maininta miehestä.