Tuore Stadin Skoude: "Pankkiryöstöjä oli Helsingissä jopa kolme päivässä"

Helsingin poliisilaitos on myöntänyt tämänvuotisen Stadin Skoude -palkinnon pitkän linjan rikostutkijalle. Palkinnon saa rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson, joka on työskennellyt poliisina 34 vuotta.

Rikosylikonstaapeli Eriksson toimii Helsingin poliisilaitoksen vakavan rikollisuuden tutkintayksikössä. Hän tutkii ryhmänsä kanssa järjestäytynyttä rikollisuutta ja henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia: kiristyksiä, isoja ryöstöjä, liikkuvaa rikollisuutta, ihmiskauppatapauksia, jengijuttuja ja parituksia.

Lisäksi Eriksson on tehnyt 1990-luvulla uraa uurtavaa työtä pankkiryöstöjen selvittämisessä.

– Pankkiryöstöjä oli Helsingissä 90-luvulla jopa kolme päivässä, välillä ihan kävelymatkan päässä. Saatoimme vain kävellä pankista pankkiin tapauksia tutkimaan, Eriksson muistelee.

– Ryöstöt pankkeihin vähenivät kuitenkin huomattavasti 90-luvun lopussa, kun pankkeihin tuli huipputason turvajärjestelyt, henkilökuntaa lisättiin ja toisaalta poliisi oli myös napannut ison osan ryöstäjiä kiinni pankkeja ryöstelemästä, Eriksson kertoo.

Eriksson oli tutkimassa myös Suomen suurinta kultaliikeryöstöä, jossa ryöstäjien saalis oli arviolta kolme miljoonaa euroa. Tapauksen tutkinta oli hyvin monisyinen, ja se kesti kaikkiaan kaksi vuotta. Eriksson sai kuitenkin ryhmänsä kanssa kiinni kaikki epäillyt, ja he kaikki joutuivat syytteeseen.

– Tämä oli siinä mielessä hyvin perinteinen ryöstö, että epäillyt menivät sisään kultaliikkeeseen, sitoivat sisällä olleen porukan ja tyhjensivät kultaliikkeen. Onneksi apunani oli mainio joukko tutkinnanjohtajia ja nuoria innokkaita tutkijoita, joiden kanssa saimme selvitettyä tämänkin tapauksen. Poliisityö ja rikosten tutkinta on kuitenkin aina tiimityötä, Eriksson sanoo.

Erikssonin ryhmä on ollut muutenkin tehokas selvittämään rikostapauksia: Vuodesta 2005 asti tapahtuneista Helsingin kultaliikkeen ryöstöistä vain yksi on jäänyt selvittämättä. Kultaliikkeen ryöstöjä on ollut vuoden 2005 jälkeen yli kymmenkunta.

– Meillä on sen verran hyvät verkostot ja yhteistyö muiden viranomaisten kanssa on sen verran saumatonta, että olemme pysyneet melko tehokkaasti kärryillä siitä, mikä ryhmittymä rikosten osalta voisi olla kyseessä. Kyllähän sheriffin täytyy tietää mitä omassa kylässä tapahtuu, Eriksson sanoo hymähtäen.

Helsingin poliisilaitos kertoi Kenneth Erikssonin palkitsemisesta perjantaina Facebook-sivullaan

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut