"10000 irakilaista jättää Suomen" – tällaisen laskun veronmaksaja kuittaa

Mikko Välimaa

Jopa 10 000 Irakista Suomeen turvapaikanhakijana matkustanutta henkilöä voi ollapalaamassa kotimaahansa, arvioi Irakin ulkoministeriön tiedottaja uutistoimisto Reutersille.

Ensimmäinen irakilaisten palautuslento Helsinki-Vantaalta Bagdadiin lähti torstaina. Sen mukana kotiinsa palasi reilut sata irakilaista.

Suomen poliisi on valmistautunut kuljettamaan kotiinsa palaajia vastaavilla lennoilla kerran viikossa.

Palaajia voikin olla runsaasti, sillä tuhannet Suomeen viime vuonna matkustaneet ihmiset ovat peruneet turvapaikkahakemuksensa. Suurin osa on irakilaisia.

Helsingin Sanomien siteeraaman Irakin ulkoministeriön tiedottajan mukaan palaajien määrä voi nousta viisinumeroiseksi.

– Suomessa on noin 20 000 irakilaispakolaista. Noin puolet eli kymmenentuhatta irakilaispakolaista on päättänyt palata Irakiin, kertoi torstaista palautuslentoa vastassa ollut tiedottaja Ahmed Jammal televisiokameroille Bagdadin lentokentällä.

Yksittäinen palautuslento Irakiin maksaa poliisin mukaan 150 000–200 000 euroa. Yhtä palautettavaa kohti laskettuna kustannukset ovat "massalennoilla" siten 1 500–2 000 euroa.

Kulut maksetaan veronmaksajien pussissa, sanoo Helsingin poliisin ylikomisario Hannu Pietilä HS:lle.

Pietilän mukaan palautuslentojen kustannukset vaihtelevat etäisyyksistä, palautettavien määrästä ja lentokoneen tyypistä riippuen 20 000 euron 200 000 euron välillä.

Kaikista hakemuksensa peruneista ei tule vastaavia kuluja. Maahanmuuttovirasto arvioi tammikuussa, että moni irakilainen ehtilähteä Suomesta omin päin ja omilla varoillaan.

Noin 500 euroa maksaneita matkoja ostettiin vilkkaasti Itä-Helsingistä jo viime joulukuussa, kertoi Helsingin Uutiset

Eilen kotiin lähteneet irakilaiset ehtivät majoittua Suomessa 4–5 kuukautta.

Heidän majoittamisensa maksoi karkean arvion mukaan 6840–8550 euroa henkilöltä, jos laskussa käytetään maahanmuuttoviranomaisten ilmoittamaa 57 euron keskimääräistä vuorokausikulua.

Kotiinpalaajista tulee suomalaisille myös muita pienempiä kuluja.

Ylen mukaan Suomi maksaa kotiinsa palaaville erisuuruisia tukia. Esimerkiksi "vapaaehtoisen paluun tukea" oli myönnetty varattomille palaajille vuodenvaihteessa vajaat 400 kertaa.

Tuki kattaa matkustusasiakirjat, lentoliput sekä mahdolliset bussi- ja taksikuljetukset Suomessa ja paluumaassa.

Suomi voi maksaa palaajille myös rahallista tukea "kotoutumiseen" kotimaassaan. Tämä tuki voi olla 50–1 500 euroa. Sen määrä riippuu myös siitä, kuinka kauan hakija on ollut Suomessa. Esimerkiksi viime syksynä tulleille irakilaisille on voitu maksaa tuen alin määrä, 50 euroa.

Tukea voi saada vaikkapa opiskeluun tai yrityksen tilavuokrien maksuun kotimaassa.

Mikä sitten on loppulasku?

Karkean arvion mukaan keskimääräinen kotiinsa palaaja on maksanut veromaksajille tähän asti alle10000 euroa. Jatkossa summa nousee yli 10 000 euron, kun palaajien viettämä aika Suomessa pitenee.

Jos irakilaistiedottajan esittämä luku palaajien määrästä pitää paikkansa, yhteensä kuluissa puhutaan kymmenistä miljoonista, ellei sadasta miljoonastaeurosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut