"Olin todella peloissani" – pizzerian ihmiskauppakäräjillä katsottiin salassa kuvattu video

Vantaan käräjäoikeus alkoi tällä viikolla käsitellä Suomessa harvinaista ihmiskauppaoikeudenkäyntiä, jossa tuomio on odotettavissa vielä maaliskuussa. Jasmin Kareinen

Sanna Jompero

Vantaan käräjäoikeudessa jatkui torstaina törkeää ihmiskauppaa koskeva oikeudenkäynti.

Torstaina oli vuorossa muun muassa uhrin kuuleminen. Mies ei alkuun saapunut istuntosaliin lainkaan, mutta huonon yhteyden vuoksi hän siirtyi lopulta tulkkinsa kanssa oikeussaliin.

Oikeudenkäynti alkoi yllättäen lähes tunnin kestäneen punjabinkielisen videon katsomisella. Intiassa kuvatulla salavideolla yksi syytetyistä oli pyytänyt uhrin ja tämän isän kotiinsa.

Esitutkintapöytäkirjassa uhri kertoo miehen kerranneen videolla, kuinka paljon palkkaa tälle oli luvattu maksaa sekä kuluja erilaisista papereista.

"Olin todella peloissani, kun tein tämän videotallenteen. Jos (yhden syytetyn nimi) saa tietää tästä, en tiedä mitä minulle tapahtuu", mies toteaa esitutkintapöytäkirjassa.

Syytetyt katsoivat oikeudessa videota rauhallisina.

–Tästäkin käy ilmi, että asianomistaja on ollut selvillä ehdoista, joilla Suomeen on oltu tulossa, toteaa yhden syytetyn asianajaja, Pekka Eriksson, videon katsomisen jälkeen.

Oikeudenkäynnissä neljää itävantaalaisen pizzeria Mamma Mian intialaistaustaista osakasta syytetään törkeästä ihmiskaupasta ja liiketoimintakiellon rikkomisesta.

Uhri on sukua syytetyille ja työskenteli pizzeriassa tammikuusta 2013 toukokuuhun 2014. Mies lähti keväällä 2014 käymään Intiassa, eikä palannut sieltä enää takaisin.

Kantajan korvausvaatimus yksin maksamattomista palkoista on yli 150 000 euroa.

Miehet ovat kiistäneet ihmiskauppasyytteet.

Ennen oikeuspäivän alkua kihlakunnansyyttäjä Mikko Sipilä kuvaili tapausta koko Suomen mittakaavassa poikkeukselliseksi.

–Tällä nimikkeellä tapaukset ovat harvinaisia Suomessa, ei näistä kovin montaa tuomiota ole tullut. Kaikki ihmiskauppa-asiat ovat toistaiseksi olleet aina erilaisia. Esimerkiksi Helsingissä oli vastaavanlainen ravintolatapaus viime vuonna.

Torstaina mies kertasi pitkälti kohteluaan Suomessa.

Mies teki tavallisesti 17-tuntisia työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa ilman vapaapäiviä.

–Aloitin työt kello 11 ja ne päättyivät seuraavana aamuna kello neljä. Perjantaisin ja lauantaisin ravintola meni kiinni tuntia myöhemmin. Silloin jouduin tekemään tunnin enemmän töitä. Kun vaimo tuli Suomeen pomo vaihtoi työpäivän alkavaksi kello 14.

Selväksi kävi myös, että mies ei tiennyt etukäteen mitään Suomesta, maan sijainnista, palkoista, kulttuurista, lakisääteisistä työpäivien pituuksista tai lomista.

–He eivät kohdelleet minua hyvin, mies totesi tulkin välityksellä.

Mies kertoi, että palkaksi luvattiin 1 700 euroa kuukaudessa, asunto ja ilmainen ruoka pizzeriassa. Miehen tuli lyhentää palkastaan 500 euroa kuukaudessa aina 15 000 euroon saakka. 15 000 euroa oli kokonaissumma työantajan maksamista erilaisista lupamaksuista ja viisumikuluista.

Asianomistaja ei sanojensa mukaan saanut rahaa käyttöönsä. Hänen nimiinsä avattu pankkitili, passia myöten, pysyi yhden syytetyn sukulaismiehen hallussa.

Syyttäjä vaatii miehille ehdottomia vankeusrangaistuksia.

–Vankeusrangaistusta tästä vaaditaan. Törkeässä ihmiskaupassa ei muita mahdollisuuksia olekaan. Vuosista puhutaan, Sipilä kertoo.

Oikeudenkäynnin viimeinen istuntopäivä on 15. maaliskuuta.