Sukuelimiä silvotaan, kristittyjä vainotaan, rikollisjengit värväävät – tutkimus maalaa karun kuvan siirtolaiskriisin uhkista

Mikko Välimaa

Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) tuore tutkimus siirtolaiskriisiin liittyvistä turvallisuusuhkista maalaa karua kuvaa nyky-Suomesta ja maanmahdollisesta tulevaisuudesta.

Esiin nostetaanyksityiskohtia maahanmuuttajien turvattomasta arjesta sekä siitä, miten tämä voi heijastua koko yhteiskuntaan.

Samalla tutkijat arvioivat kriittiseen sävyyn Suomen viranomaisten onnistumisia kotouttamisessa.

Mikäli kotouttamisessa ei jatkossa onnistuta, voi turvallisuustilanne heikentyä, kuten Ruotsissa, joissa maahanmuuton negatiiviset kehityskulut ovat Suomea pidemmällä.

– Etelä- ja Keski-Ruotsissa on jo 55 maantieteellistä aluetta, jossa paikallinen rikollisverkosto aiheuttaa merkittävääturvattomuutta heijastuen laajasti eri yhteiskunnan sektoreille, tutkijat kirjoittavat.

Uutta tietoa tutkimus kertoo muun muassa maahanmuuttajaryhmien keskinäisistä vastakkainasetteluista.

Kristityiksi kääntyneet muslimit ovat jopa hengenvaarassa."

Taustakyselyyn osallistuneet asiantuntijat sanovat, että Suomessa kristityiksi kääntyneet muslimit ovat jopa hengenvaarassa ja yhteisöjensä uhkan, syrjinnän ja kiusaamisen kohteena.

Saksassa, missä turvapaikanhakijoiden määrä nousi viime vuonna noin miljoonaan, turvattomuus on ollut ongelmana myös vastaanottokeskuksissa.

Lähi-idästä paenneita jesideitä, kristittyjä ja kristityksi kääntyneitä pahoinpidelty, estetty liikkumasta ja toimimasta yhteisissä keittiötiloissa tai heiltä on edellytetty konservatiivisen islamintulkinnan mukaista tapakulttuuria.

Oma lukunsa on maahanmuuttajatyttöihin ja -naisiin kohdistuva häpeäväkivalta, jota suomalainen oikeusjärjestelmä ei tunnista.

Suomessa ilmenee kuitenkin muun muassa avioliittoon pakottamista sekä vuosittain kymmeniä tapauksia, joissa naisuhria vainotaan tai hänen vapauttaan riistetään.

Tutkimus nostaa esiin myös ns. neitsyystutkimukset, sukuelinten korjaavat leikkaukset sekä silpomisen.

– Suomessa on jo pitkään tehty neitsyystutkimuksia terveysasemilla ja kauneusklinikat myyvät ns. hymenplastiaa, immenkalvon korjaavaa esteettistä kirurgiaa.

Sukuelinten silpomista esiintyy vaihtelevasti. Somalinaisista jopa 70 prosentilla ja kurdinaisista yli 30 prosentilla sukuelin oli tutkimuksen mukaan silvottu.

Viranomaisten järjestämä kotouttaminen on epäonnistunut monilta osin, tutkimus kritisoi.

– Kotouttaminen ja maahanmuuton hallinta on jäänyt paikoin kokeilukulttuuriksi ilman kestäviä vaikutuksia yhteiskunnalliseen turvallisuuteen ja maahanmuuttajien kokemaan turvattomuuteen.

Kyselytutkimusten mukaan esimerkiksi irakilaisista ja venäläisistä yli puolet sanoo, ettei heille lain mukaisesti laadittava kotouttamissuunnitelma ole auttanut työllistymisessä.

Esille nostetaan myös monia jo aiemmin julkisuudessa olleita selvityksiä, jotka kertovat muun muassa maahanmuuttajalasten kouluongelmista, maahanmuuttajien yliedustuksesta rikostilastoissa, työllistymisen haasteista sekä asuinalueiden segregaatiosta.

Tutkimus varoittaa myös, etteivät Euroopan valtiot kestä nykyistä hallitsematonta siirtolaisuutta.

– Pakolaiskriisin osalta pahin skenaario on, jopa kymmenien ellei satojen tuhansien, laittomien maahanmuuttajien pyrkiminen Suomeen. Tällä olisi huomattavia vaikutuksia Suomen turvallisuustilanteeseen, eikä ainoastaan sisäisen turvallisuuden toimijoiden osalta.

Tutkimus on tehty valtioneuvoston kanslian tilauksesta ja sitä on jo ehätetty kritisoida "hallituksen tilaustyöksi".

Tutkijat myöntävät, että valtion käsitys turvallisuudesta ei läheskään aina ole yhteneväinen maahan pyrkivän ihmisen kanssa. Heidän tarkoituksensa on hyvä.

– Pyrkimyksemme on ollut tuoda esiin asioita, ikäviä ja vaikeitakin, joiden huomioiminen on mielestämme tärkeää, jotta yksilö ja yhteiskunta voisivat tuntea olonsa mahdollisimman turvatuiksi ja hyvinvoiviksi, esipuheessa todetaan.

Tutkimuksen ovat tehneet, Kari Laitinen, Pirjo Jukarainen ja Henrik Boberg

5 haavoittuvaa ryhmää

Tutkimuksessa nostetaanesiin viisi erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa maahanmuuttajaryhmää.

Näitä ovat pakolaistaustaiset maahanmuuttajat, joiden määrä kasvoi ennätykselliseksi viime vuonna, yksin tulleet alaikäiset turvapaikanhakijat sekä kristityiksi kääntyneet muslimit.

Haavoittuvassa asemassa olevia alaikäisiä voi uhata värväys järjestäytyneisiin rikollisjengeihin.Turvapaikanhakijoita halutaan myös tietoisesti radikalisoida – seurauksena tästä on konflikteja kantasuomalaisten ja turvapaikanhakijoiden välillä.

Haavoittuvien joukkoon listataan myös maassa jo asuvien maahanmuuttajien lapset sekä laittomasti maassa olevat tuhannet paperittomat ihmiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 3. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 4. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 11. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 12. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 15. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 2. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 3. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 4. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 7. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 8. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 11. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 12. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.