Kuvat: Jättimäinen DDR-kolossi puretaan Helsingissä

Väinö Tannerin kentän jalkapallotekonurmen laidalle on tulossa Messi.

Sörnäisten Haapaniemenkatu 4:n massiivinen virastotalo aiotaan purkaa uuden toimistotalon tieltä.

Vuodelta 1974 peräisin olevan rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Kaj SaleniusSaman arkkitehdin kynästä on lähtenyt myös esimerkiksi Hakaniemenrannassa sijaitseva Opetushallituksen talo, joka on napsinut aina kärkisijoja, kun on haettu Helsingin ruminta rakennusta.

Helsinkiläisille Haapaniemenkatu 4 on tullut tutuksi ankarailmeisenä virastotalona, jonne ei lampsittu aina iloisin mielin.Rakennuksessa sijaitsi pitkään työvoimatoimisto, joka myöhemmässä vaiheessaan tunnettiin työ- ja elinkeinotoimistona.

–Tavoitteena on aloittaa rakennuksen purkutyöt huhtikuussa, mutta lopullista päätöstä purkamisesta ei ole vielä tehty, rakennuksen omistavan Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Janne Johansson kertoo.

Virastotalon vieressä on nähty viime viikkoina varsinainen muuttoautojen armada, kun talossa vielä olevat vuokralaiset muuttavat pois.

–Rakennus tyhjenee vuokralaisista helmikuun loppuun mennessä.

Rakennus tyhjenee helmikuun loppuun mennessä."

Tontillesuunnitellaan uudisrakennusta: Senaatti-kiinteistöt järjesti viime vuonna kutsukilpailun vanhan virastokolossin tilalle rakennettavasta uudesta, yleispätevästä toimitalosta.Työympäristö- ja tilaratkaisuiltaan moderniksi monikäyttäjätoimitaloksi kuvaillun rakennuksen on tarkoitus valmistua valtion eri virastojen ja laitosten käyttöön.

Kutsukilpailuun osallistui neljä ehdotusta. Raati valitsi ehdotuksista kaksi niin sanottuun voittajaluokkaan.

–Tulevan rakennuksen suunnitelmat perustuvat toiseen ideakilpailussa menestyneeseen voittajaehdotukseen, jonka takana on Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy ja Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy, Johansson jatkaa.

Heidän ideakilpailuun tekemänsä ehdotuksen nimi oliMessi.

Uudisrakennuksen suunnitelmat perustuvat vahvasti, mutta eivät täysin, kyseiseen Messi-kilpailuehdotukseen.

–Uudisrakentamisesta ei vielä ole tehty päätöstä. Uudisrakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi syksynä. Tällöin uusi rakennus voisi olla valmis aikaisintaan vuoden 2018 lopussa.

Virastotalon purkutöistä on haittaa alueen tietoliikenneyhteyksille. Sonera tiedotti viime viikolla, että haitta jäätilapäiseksi.

Lue lisää purkutyön vaikutuksista tietoliikenneyhteyksiin tästä.

Juttua korjattu 15.2.2016 kello 15.30: Vaihdettu oikea havainneperspektiivikuva.

Haapaniemenkatu 4:n historiaa

Haapaniemenkatu 4:n kolossimainen virastotalo valmistui vuonna 1974.

Suunnittelija Kaj Salenius.

Haapaniemenkatu 4:n julkisivu rakennettiin alun perin rouhebetonielementeistä.

Betonisten julkisivuelementtien säänkestävyys havaittiin kuitenkin niin huonoksi, että ne päällystettiin tummaksi patinoituvalla messinkilevyllä.

Rakennuksen alkuperäisiä käyttäjiä olivat muiden muassa rakennushallitus, elinkeinohallitus, Postipankki ja työvoimatoimisto.

Haapaniemenkadun virastotalossa kulminoituvat monet 1960-luvun ja 1970-luvun alkupuolelle ominaiset pyrkimykset, jotka liittyivät hyvinvointivaltionrakentamiseen.

Virastotalon toteutus osui käännekohtaan, jonka jälkeen vastareaktiot kyseisen tyyppistä rakentamista kohtaan voimistuivat.

Massiivisen monotoninen ja anonyymi toimistorakennuksen malli loputtomine käytävineen tuli ihanteena yllättävän pian tiensä päähän.

Lähde: Haapaniemenkatu 4 virastotalo – rakennushistoriaselvitys. Arkkitehtitoimisto Schulman Oy, 2013.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut