Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

10 000 oleskeluluvan saanutta jaetaan ympäri Suomen – tällainen on viranomaisten suunnitelma

Työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan Suomessa tarvitaan oleskeluluvan saaville turvapaikanhakijoille vähintään 10 000 uutta kuntapaikkaa vuonna 2016. Pelkästään Uudellemaalle tarvitaan 2819 kuntapaikkaa oleskeluluvan saaville turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisille.

Uudenmaan ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio kertoo elyn käyvän parhaillaan neuvotteluja asiasta Uudenmaan kuntien kanssa. Saman pöydän ääressä istuttiin viimeksi viime viikon keskiviikkona Hyvinkäällä.

– Tilanne on se, että sovittuja kuntapaikkoja on Uudellamaalla nyt vain 211. Ne eivät riitä kovinkaan pitkälle, Suokonautio sanoo. Kuntapaikkoja siis uupuu yli 2 600.

Kuntapaikkoja uupuu pelkästään Uudellamaalla yli 2 600."

Käytännössä oleskeluluvan saaneet täysi-ikäiset turvapaikanhakijat siirtyvät kuntaan joko kuntapaikalle tai muuttavat itsenäisesti vastaanottokeskuksesta mihin tahansa haluamaansa kuntaan, josta löytyy asuinpaikka.

Paikkoja tarvitaan paljon jo tämän kevään aikana.

Ely-keskuksen toiveena on, että oleskeluluvan saaneet jakautuisivat tasaisesti joka puolelle Suomea.

– Haluamme tehdä sopimuksia kuntien kanssa, jolloin vastaanotto olisi hallitumpaa ja suunnitellumpaa. Haluamme myös vaikuttaa siihen, että oleskeluluvan saavien turvapaikanhakijoiden sijoittuminen tähän maahan olisi tasaisempaa, Suokonautio kertoo.

Ely-keskus toivoo kunnilta ripeää otetta asian hoitamiseksi. Laskelma on pelkkä suositus ja kuntapaikkapäätökset ovat lopulta kuntien päätöksentekoelinten käsissä.

– Tietenkin toivomme, että kuntien poliittiset päättäjät tekisivät myönteisiä päätöksiä.

Asialla alkaa olla kiire, sillä viime syksynä Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat alkavat saada oleskelulupapäätöksiä kevään aikana kiihtyvällä vauhdilla.

– Myönteisen päätöksen jälkeen ihminen ei voi jäädä pitkäksi aikaa vastaanottokeskukseen. Kuntapaikkoja tarvitaan paljon jo tämän kevään aikana. Tilanne on se, että ihmiset ovat Suomessa ja heille täytyy löytyä joku paikka, Suokonautio painottaa.

Viime vuonna eniten oleskelulupia myönnettiin turvapaikanhakijoille, jotka saapuivat Irakista, Somaliasta ja Afganistanista.

Arvion mukaan esimerkiksi Keski-Uudellemaalle tulisi asuttaa 273 myönteisen oleskelulupapäätöksen saavaa turvapaikanhakijaa vielä tämän vuoden aikana. Heistä 98 sijoittuisi Järvenpäähän, 91 Tuusulaan ja 84 Keravalle.

Luvut perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön tekemään laskelmaan, jossa on otettu huomioon oleskeluluvan saavien turvapaikanhakijoiden arvioitu määrä ja heidän sijoittaminen tasapuolisesti eri kuntiin.

Vaikka laskelma on pelkkä suositus, ei ainakaan Tuusulassa haluta pakoilla vastuuta.

– Jos tilanteelle ei nyt tehdä mitään, vähän ajan päästä tuska on entistä suurempi. Meidän täytyy kantaa oma osuutemme tässäkin asiassa, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Arto Lindberg (sd.) sanoo.

Myös kunnanjohtaja Hannu Joensivu on samaa mieltä.

– Kaikkien kuntien, myös Tuusulan, täytyy osallistua näihin talkoisiin.

– Jos ajatellaan alaikäisiä lapsia, meillä on tämänkaltaiselle kohderyhmälle saatavilla kansainvälistä, monella kielellä järjestettyä opetusta ja palveluita. Helsingin seudulla on myös työpaikkoja, joten aikuiset olisi integroitavissa jollain aikavälillä työelämään. Vaikeampi tilanne saattaisi olla esimerkiksi syrjäisellä, savolaisella pikkupaikkakunnalla, Lindberg pohtii.

Lindbergin mukaan erityisesti alaikäiset ovat kriittinen ryhmä.

– Alaikäisiä ei voi päästää oleskeluluvan saamisen jälkeen vain kävelemään ulos tukiasumisyksiköstä vaan heidät täytyy sijoittaa jonnekin.