Hiihtolomalla tai viikonloppureissulla herkuttelemaan Turkuun? Nämä ravintolat ovat jo klassikoita

RUOKA Turussa on myös ravintoloita ja baareja, joita ei saisi uudistaa.

Osmo Ravantti perusti Pippurimyllyn, Matti Ravantti vastaa ravintolaryppään keittiöistä ja Viljo Ravantti toimii yhtiön toimitusjohtajana. Teija Uitto

Teija Uitto

Turun keskustasta löytyy useita trendiravintoloita ja kahviloita. Ruokalistoja uudistetaan tiuhaan tahtiin ja myös tiloja faceliftataan muutaman vuoden välein.

Sitten on sellaisia ravintoloita kuin Pippurimylly.

Toimitusjohtaja Viljo Ravantti (synt. 1976) kaivaa valokuva-albumin, jossa on kuva juuri avatusta Pippurimyllystä. Kuva on vuodelta 1974 ja ravintola näyttää hyvin samanlaiselta kuin tänään.

–Tuolit ovat erilaiset ja julisteita alettiin keräillä hiukan myöhemmin, ravintolan perustaja, isä Osmo Ravantti toteaa.

Hän asui puolisonsa Helenan kanssa Helsingissä, kun he alkoivat etsiä sopivaa tilaa omalle ravintolalle. Sitten tärppäsi. Sopivat tilat ranskalaistyyliselle ruokaravintolalle löytyivät Turun Martinmäestä.

Pippurimyllyn ravintolasali on säilynyt lähes ennallaan. Sen sijaan esimerkiksi keittiö ja ilmastointi on täysin uusittu.

– Olemme säilyttäneet klassikkotunnelman, mutta tuoneet nykyajan tekniikan, Viljo Ravantti kuvailee.

– Muutama vuosi sitten teimme tilassa remonttia, mutta keskityimme lähinnä kuorimaan pois 1990-luvun sisustusta ja palauttamaan alkuperäistä ilmettä.

Sen sijaan alakerrassa on tapahtunut muutoksia. Ravantit perustivat alakertaan vuonna 1974 Turun ensimmäisen pizzerian, nyt siellä toimii kortteliravintola Hugo.

Pippurimyllyn ruokalistalla on yhä alkuperäisiä ruoka-annoksia.

–Muun muassa ravintolan oma nimikkopihvi, Wienervalssi, Chauteaubriand ja Lehtipihvi, Osmo Ravantti luettelee.

– Tarjoilemme yhä kerran viikossa pariloitua maksaa. 1970-luvulla kuhaa sai aina, nyt meillä on päivän kala, kun kuhan saatavuudessa on taukoja.

Siitakesienipihvit ovat olleet Pippurimyllyn ruokalistalla parinkymmenen vuoden ajan eli yhtä kauan kuin sieniä on viljelty Suomessa.

Jotain ruokalistalta on kuitenkin kadonnut.

– 1970-luvulla meillä oli ruokalistalla myös kania. Sitä jotkut asiakkaat yhä kysyvät, mutta eihän sitä kotimaasta enää saa. On vain pakastettua tuontikania, eikä se ole niin hyvää.

–Munuaiset taas eivät enää nykyasiakkaita oikein miellytä, hän vertaa.

Keittiöpuolesta vastaava Matti Ravantti sanoo, että ruokalistalta putoavat ne annokset, jotka eivät myy.

Pippurimylly ei olisi enää Pippurimylly, elleivät asiakkaat niin haluaisi.

– Suuria muutoksia ei ole tehty, koska liikevaihtomme on pysynyt tasaisena. Viikonloppuisin olisi tulossa asiakkaita enemmän kuin mahtuu, Osmo Ravantti hymyilee.

Ravanteilla on Pippurimyllyn ja Hugon lisäksi myös ravintolat Cup & Pint, Kerttu, Rantakerttu ja Satamakapakka Hunsvotti.

–Kaikkien ravintoloidemme konseptit on rakennettu kestämään. Ja hyvin ovat kestäneetkin. Kerttukin täytti juuri kymmenen vuotta, Viljo Ravantti toteaa.

Pippurimyllyssä on Nostalgiaviikot helmikuun ajan.

Turussa monta klassikkoravintolaa

Turussa on useita klassikkoruokaravintoloita, kuten:

Foija, jonka nimi ulottuu vuoteen 1839.

Pinella perustettu kahvilana vuonna 1848.

Samppalinna toiminut vuodesta 1865.

Börsissä ravintolatoiminta on alkanut 1894.

Teini-nimellä ravintola avattu ensi kerran 1940-luvulla.

Opetusravintola Aninkainen on avattu keväällä 1951.

Brahen kellari, Turun vanhin kellariravintola vuodelta 1967.

Kultainen Hirvi toiminut samalla nimellä vuodesta 1968.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
  2. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  3. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  4. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
  5. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
  10. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
  11. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
  12. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
  13. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
  14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
  15. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
  2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  3. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
  4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
  6. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  7. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  8. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
  9. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  10. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
  11. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
  12. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
  13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
  14. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
  15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.