Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Suvakkihuoraksi" haukkunut välttyi syytteeltä – Lehti: Näin uhkailija selittää tekojaan

Maahanmuuttoaiheista kirjoittavan toimittajan pitää työssään sietää kovaa ja loukkaavaakin arvostelua, katsoo kihlakunnansyyttäjä Sonja Varpasuo

Syyttäjä ottaa kantaa tapaukseen, jossa Uusi Suomi -verkkolehden naistoimittaja sai osakseen erittäin rajua arvostelua kirjoitettuaan jutun marraskuussa 2015 Suomea kuohuttaneesta Kempeleen raiskausepäilystä.

Asiasta kertoo toimittajien oma ammattilehti Journalisti.

Lehden mukaan toimittajaa haukuttiin kiistellyssä MV-lehti-verkkojulkaisussa muun muassa ”tunneköyhäksi suvakki-feministiksi”, joka kuuluisi ”sorakuopan reunalle”. Häntä nimeltiin myös huoraksi ja idioottipennuksi.

Eräs 18-vuotias MV-lehti-julkaisun lukija lähetti toimittajalle myös suoran Messenger-viestiin, jossa hän haukkui toimittajaa "petturihoroksi”.

Arvostelijat kimpaantuivat siitä, että toimittaja oli kysynyt poliisilta, miksi viranomaiset julkaisivat raiskauksesta epäillyn turvapaikanhakijataustan.

Syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen tammikuussa.

Journalisti-lehden mukaan syyttäjä katsoo, että kunnianloukkaustapauksissa syytekynnys nousee, jos esitetty arvostelu liittyy ammatissa toimimiseen. Syyttäjä rinnastaa toimittajat poliitikkoihin ja muihin julkisiin toimijoihin:

– Toimittajien edellytetään oikeudellisessa mielessä sietävän enemmän loukkaavia kommentteja kuin jonkun julkisuudelta suojassa työtään tekevän henkilön, syyttäjä perustelee.

Syyttäjän mukaan yleinen etukaan ei vaadi syytteen nostoa. Journalisti-lehti on kysynyt syyttäjältä, eikö vihantäyteinen keskusteluilmapiiri voisi olla tällainen yleinen etu.

– Minusta tässä tapauksessa ei, mutta joku toinen voisi tulla toiseen lopputulemaan. Ja jos tilanne jatkuu tällaisena, en näe estettä ettei se voisi olla, syyttäjä vastaa.

Krp:n rikosylikomisario Thomas Elfgren muistuttaa, että toimittajankannattaa aina tehdä rikosilmoitus, jos palaute käy uhkaavaksi.

Journalisti on myös soittanut joillekintoimittajia haukkuneista miehistä. Eräs heistä on syytteiltä välttynyt 18-vuotias.

Onko tavoitteenasi saada uhripelkäämään? Taustalla taitaa olla naisvihaakin?

–Eeei se pelko mikään tavoite ole. Enkä minä naisia vihaa. Mutta vihervasemmistolaisia suvakkeja vihaan kyllä, nuorukainen vastaa.