"Suvakkihuoraksi" haukkunut välttyi syytteeltä – Lehti: Näin uhkailija selittää tekojaan

Mikko Välimaa

Maahanmuuttoaiheista kirjoittavan toimittajan pitää työssään sietää kovaa ja loukkaavaakin arvostelua, katsoo kihlakunnansyyttäjä Sonja Varpasuo

Syyttäjä ottaa kantaa tapaukseen, jossa Uusi Suomi -verkkolehden naistoimittaja sai osakseen erittäin rajua arvostelua kirjoitettuaan jutun marraskuussa 2015 Suomea kuohuttaneesta Kempeleen raiskausepäilystä.

Asiasta kertoo toimittajien oma ammattilehti Journalisti.

Lehden mukaan toimittajaa haukuttiin kiistellyssä MV-lehti-verkkojulkaisussa muun muassa ”tunneköyhäksi suvakki-feministiksi”, joka kuuluisi ”sorakuopan reunalle”. Häntä nimeltiin myös huoraksi ja idioottipennuksi.

Eräs 18-vuotias MV-lehti-julkaisun lukija lähetti toimittajalle myös suoran Messenger-viestiin, jossa hän haukkui toimittajaa "petturihoroksi”.

Arvostelijat kimpaantuivat siitä, että toimittaja oli kysynyt poliisilta, miksi viranomaiset julkaisivat raiskauksesta epäillyn turvapaikanhakijataustan.

Syyttäjä teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen tammikuussa.

Journalisti-lehden mukaan syyttäjä katsoo, että kunnianloukkaustapauksissa syytekynnys nousee, jos esitetty arvostelu liittyy ammatissa toimimiseen. Syyttäjä rinnastaa toimittajat poliitikkoihin ja muihin julkisiin toimijoihin:

– Toimittajien edellytetään oikeudellisessa mielessä sietävän enemmän loukkaavia kommentteja kuin jonkun julkisuudelta suojassa työtään tekevän henkilön, syyttäjä perustelee.

Syyttäjän mukaan yleinen etukaan ei vaadi syytteen nostoa. Journalisti-lehti on kysynyt syyttäjältä, eikö vihantäyteinen keskusteluilmapiiri voisi olla tällainen yleinen etu.

– Minusta tässä tapauksessa ei, mutta joku toinen voisi tulla toiseen lopputulemaan. Ja jos tilanne jatkuu tällaisena, en näe estettä ettei se voisi olla, syyttäjä vastaa.

Krp:n rikosylikomisario Thomas Elfgren muistuttaa, että toimittajankannattaa aina tehdä rikosilmoitus, jos palaute käy uhkaavaksi.

Journalisti on myös soittanut joillekintoimittajia haukkuneista miehistä. Eräs heistä on syytteiltä välttynyt 18-vuotias.

Onko tavoitteenasi saada uhripelkäämään? Taustalla taitaa olla naisvihaakin?

–Eeei se pelko mikään tavoite ole. Enkä minä naisia vihaa. Mutta vihervasemmistolaisia suvakkeja vihaan kyllä, nuorukainen vastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi varautuu isosti nuorten juhlintaan Helsingissä – yksi paikka "oirehtii" erityisen paljon  
 2. Laivamatkustaja voi pian ostaa parkkipaikan etukäteen Helsingin satamasta
 3. Maskikauppa käy kuumana – Apteekit ja kaupat vakuuttavat maskien riittävän
 4. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 5. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 6. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 7. T24: Tallinna isännöi Tall Ships Race -purjelaivatapahtumaa kesällä 2021 – Myös Turku on yksi tapahtuman isännistä
 8. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 9. Tiede: Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Muistan edelleen, kuinka alle kouluikäisenä pääsin tutkimaan tukkimiehentäitä"
 10. Tuoreen metroaseman halkeillut lattia uusittiin – liikenne avataan matkustajille torstaina
 11. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 12. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 13. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 3. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 4. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 5. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 6. Katastrofaaliselle hanhiongelmalle vaaditaan loppua – kaupunki:  "Alamme valmistella ratkaisua"
 7. T24: Tallinnassa avautuu viikonloppuna täysin uudenlainen konseptihotelli – Citybox-hotelli ei tarjoa asiakaspalvelua vaan edullista majoitusta
 8. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 9. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 10. T24: Tallinnan sataman uudistunut D-terminaali avasi ovensa – Kahden vuoden remontti on vihdoin ohi
 11. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 12. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 13. Helsinkiin avataan ensi kesänä uusi kiinnostava ulkoilualue – "Sisäänkäynnistä tulee hieno"
 14. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 15. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.