Caruna-kohu: Poliitikot tekivät 4 emämokaa – "Ei olisi kannattanut leikkiä nerokasta"

Kohu sähkönsiirtoyhtiö Carunan rajuista hinnankorotuksista paljastaa karulla tavalla suomalaispoliitikkojen tietämättömyyden ja harhakuvitelmat valtionomaisuuden myynnissä.

Nordnetin analyytikko Jukka Oksaharju sanoo, että poliittiset päättäjät yrittivät olla fiksumpia kuin markkinavoimat myydessään entisen valtionyhtiön Fortum Sähkönsiirron 2,5 miljardin euron hintaan ulkomaisille sijoittajille.

Kaupasta päätettiin loppuvuonna 2013 hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Vastuunalaisina ministereinätoimivat valtionohjauksesta vastannut Pekka Haavisto(vihr.) jaelinkeinoministeri Jan Vapaavuori(kok.), joka eduskuntakeskustelussatosinilmoitti vastustavansa myyntiä.Vapaavuori syyttää kaupasta nyt Haavistoa.

Ostajana olivat infrastruktuurisijoittajat First State Investments ja Borealis Infrastructure molemmat 40 prosentin osuuksilla. Sijoitukseen lähtivät mukaan myös suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt Keva 12,5 prosentin osuudella ja Elo 7,5 prosentin siivulla.

Oksaharjun mukaan päättäjät hakivat kaupassa mahdollisimman kovaa myyntihintaa ja unohtivat samalla turvata selustansa.

Kuviteltiin, että energia-alan säätelymekanismit estäisivät ostajaa rahastamasta monopoliasemassa olevilla sähköverkoilla.

Toisin kuitenkin on käymässä, ja Oksaharjun mukaan myyntipäätöksestä paljastuu neljä vakavaa virhettä.

– Ensinnäkin valtio menetti kaupassa Fortumin sähköverkot, jotka ovat tuottaneet tasaisesti rahaa.

– Toisekseen sähköasiakkaat kärsivät, kun siirtohintoja nostetaan jopa kymmeniä prosentteja.

– Kolmanneksi valtio menettää yhteisöverotuottoja, kun aggressiivista verosuunnittelua harjoittava Caruna siirtää voitot ulkomaille verottajan tavoittamattomiin.

– Neljäs virhe paljastuu huomenna keskiviikkona, kun Fortum julkistaa osavuosikatsauksensa. Silloin selviää, että myynnistä saatu tuotto menee valtiolle ja se käytetään lopulta paikkaamaan alijäämäisen budjetin mustaa aukkoa, Oksaharju luettelee.

Oksaharju hämmästelee sitä, että vain harva poliitikko kyseenalaisti kaupan vuonna 2013

Hän arvioi, että sähköverkot ostaneilla sijoittajilla oli alusta lähtien mielessä verosuunnittelu, jossa Suomi jää nuolemaan näppejään Siksi ostaja oli myös valmis maksamaan ylihintaa.

– Suomessa tätä katsottiin lähinnä myyjän kannalta ja tuijotettiin 2,5 miljardin hintaa. Ei asetuttu ostajan asemaan ja mietitty, miksi kauppa oli kannattavaheille.

Veronmaksajille jää lasku ja kumin tuoksu."

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) ja muutamien eduskuntapoliitikkojen viime päivinä väläyttämät jälkikäteiset säätelyn kiristykset ovat Oksaharjun mukaan vain uusi osoitus siitä, miten huonosti poliitikot tuntevat lainsäädäntöä ja globaalia yritystoimintaa.

Valtionomaisuuden myynnin vaikutuksia yhteiskunnan kokonaisetuun pitäisi sitäkin punnita tarkemmin.

– Sähköverkkojen myynnissä kukaan ei ymmärtänyt, että selusta olisi pitänyt turvata lainsäädännöllä. Yritettiin olla nerokkaampia kuin markkinavoimat, mutta ei olisi kannattanut leikkiä nerokasta, Oksaharju sanoo.

– Veronmaksajille jää kokonaisuudesta jäljelle lasku ja kumin tuoksu.

Korjaus kello 17.27: Korjattu kappaletta Jan Vapaavuoren vastuusta ja näkemyksestä myyntiin.

Juttua päivitetty 3.2.2016 kello 9.00 Vapaavuori syyttää nyt Haavistoa -kappaleella.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut