Kuka on tolkun ihminen? Anna äänesi kuulua!

Keitä ovat ne tolkun ihmiset, joista iisalmelainen kirjailija Jyri Paretskoi kirjoittaakiitellyssä maahanmuuttoaiheisessa kolumnissaan? Entä keitä luetaan kiivaana käyvän mielipidetaistelun ääripäihin?

Feministinen kansalaisjärjestö Naisasialiitto Unioni ottaa nyt kantaa keskusteluun, johon viikonloppuna osallistuivat paitsi presidentti Sauli Niinistö myös jääkiekkoilija Teemu Selänne

Sekä Selänne että Niinistö kiittelivät vuolaastiParetskoita hänen kolumnistaan "Tolkun ihmiset"

– Loistava kirjoitus Jyri Paretskoi!!!Tolkun ihmiset ovat RAUTAA. Kiitos presidentti Niinistö! Teemu Selänne kirjoitti Twitterissä.

Naisasialiitto Unionin mielestä asia ei ole näin yksioikoinen

Järjestö kiistää, että esimerkiksi Rajat kiinni -mielenosoittajien vastustajat olisivat ääripäitä, vaan sen sijaan he ovat esimerkki Paretskoin mainitsemista tolkun ihmisistä. Samoin tolkun ihmisiä edustavat järjestön mukaan turvapaikanhakijoiden oikeuksia puolustanutkirkko sekäSPR.

Myös bloggarit voi lukea järjestön mielestä tolkun ihmisiin.

– Julkiseen keskusteluun osallistuvat naisten oikeuksien puolesta taistelevat tahot, ihmisoikeusperiaatteen kunnioittamista vaativat bloggaajat, nationalistista uhoa keppihevosten tai pellenaamioiden kanssa karnevalisoivat ihmiset eivät ole ääripää. He ovat se rohkeiden joukko, joka uskaltaa puhua kun muut vaikenevat. Ja joka jää yhä enemmän yksin, kun hiljainen enemmistö siirtää keskipistettä etäämmälle, kohti vihan normalisointia, järjestö kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Järjestön mielestä ongelmana on, ettäjulkisen keskustelun äänenpainoja hallitsee Suomessa nyt rasismi.

– Sellaiset rasismista ja yleisistä ihmisoikeuksista näkyvästi ja julkisesti puhuneet järjestöt kuten esimerkiksi SPR, Pakolaisapu ja Naisasialiitto Unioni – ja nyt jopa poliisi ja kirkko – on määritelty rasististen äänenpainojen hallitsemassa julkisessa keskustelussa ääripääksi [...]. Suomessa nousee kovaa vauhtia huolestuttava rasistinen ja pahimmillaan äärinationalistinen yhteiseurooppalainen liike, Naisasialiitto Unioni katsoo.

Paretskoin kolumnissaasia ilmaistaan niin, että suuren hiljaisen enemmistön muodostavat "tolkun ihmiset" kavahtavat sekä rasismia, äärinationalisteja että katupartioita. Samalla tolkun ihminen kuitenkin ymmärtää, etteivät rajat voi olla auki pakolaisvirroille.

Kirjailijan mukaan "tolkun ihminen on valmis auttamaan apua tarvitsevia, mutta ymmärtää, että rajalliset resurssit on suunnattava kaikista hädänalaisimmille".

– Tolkun ihminen vaatii poliitikoilta toimia, jotka takaavat yhteiskuntarauhan. Tolkun ihminen ajattelee, että vaikka Suomen täytyykin auttaa, se ei saa tapahtua omien kansalaistemme kustannuksella.

Tolkun ihminen ei liioin hyväksy seksuaalista ahdistelua olipa tekijän ihonväri mikä tahansa.

– Tolkun ihminen tuomitsee seksuaalisen häirinnän ja väkivallan riippumatta siitä, kuka siihen syyllistyy, Paretskoi kirjoittaa.

Rasistiseen huutamiseen tolkun ihminen ei alennu.

– Tolkun ihminen ymmärtää, mitä rasistit yrittävät tehdä. He yrittävät vihaa ja pelkoa lietsomalla saada tolkun ihmisiä liittymään heihin, jotta viha, pelko, epäluulo ja turvattomuus lisääntyisivät. Tolkun ihminen ei tähän lankaan mene.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut