Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin roskaruoka vaikuttaa varikseen: Väritys muuttuu, kaverit nokkivat ja puolisoa turha etsiä

Varis, jossa on harakkamaista väritystä?

Tällainen lintu on herättänyt huomiota Hyvinkäällä viime aikoina. Lukija ihmettelee, onko kyseessä varisharakka, vai mistä syystä variksella on uusi ulkoasu. Variksella on selvästi valkoista väriä siivissään.

–Kyseessä ei ole risteymä, vaan variksen saama vamma yksipuolisesta ravinnosta. Sille tulee siitä syystä vaaleita kuvioita höyhenpeittoon. Varis ja harakka eivät voi luonnossa risteytyä keskenään, vastaa Luonnontieteellisen keskusmuseon lintuasiantuntija Jörgen Palmgren.

–Leikillisesti sanotaan, että ne ovat käyneet ikään kuin nakkikioskilla vain syömässä eivätkä ole syöneet luonnollista ravintoa. Joka tapauksessa on kyse liian puutteellisesta tai yksipuolisesta ravinnosta.

– Ne ovat myös vähän heikompia kuin muut, kun valkeat höyhenet kuluvat nopeammin. Ne joutuvat nokittaviksi varisparvessa. Muut varikset huomaavat erilaisuuden ja pitävät sitä huonompana.

Tällaisen variksen on vaikeampi löytää puolisoa. Se voi jäädä sinkuksi.

–Sitä en tiedä, mitä tapahtuu jos se alkaa syödä monipuolisemmin, paraneeko höyhenpuku. Linnuthan kuitenkin vaihtavat höyhenpeitteensä vähintään kerran vuodessa.

Voi olla, että seuraavan sulkasadon jälkeen sillä on normaalit siipisulat.

Helsingissä värivammaisia variksia on esiintynyt vuosittain."

Hyvinkään "nakkikioskivaris" kiertelee lintulautojen alla ravintoa etsimässä.

Helsingissä värivammaisia variksia on esiintynyt vuosittain. Kaatopaikalla tehdyssä seurannassa ilmeni, että ne myös lentävät huonommin. Siivenlyönnit ovat tiuhempia ja hosuvampia. Ne voivat selvitä urbaanissa ympäristössä pidempään hengissä kuin luonnon ympäristöissä.

Sorsien joukossa erilaisia värimuotoja on enemmän. Ne ovat tyypillisiä etenkin talvehtivien sinisorsien porukoissa.

–Se ei johdu yksipuolisesta ravinnosta, vaan siinä on muita luonnonoikkuja takana, Palmgren toteaa.

Myös ympäristöhaitoilla on vaikutusta. Harjavallassa kemikaalitehtaan ympäristössä osalle linnunpoikasista tuli värivirheitä.