Näin roskaruoka vaikuttaa varikseen: Väritys muuttuu, kaverit nokkivat ja puolisoa turha etsiä

toimittaja

Varis, jossa on harakkamaista väritystä?

Tällainen lintu on herättänyt huomiota Hyvinkäällä viime aikoina. Lukija ihmettelee, onko kyseessä varisharakka, vai mistä syystä variksella on uusi ulkoasu. Variksella on selvästi valkoista väriä siivissään.

–Kyseessä ei ole risteymä, vaan variksen saama vamma yksipuolisesta ravinnosta. Sille tulee siitä syystä vaaleita kuvioita höyhenpeittoon. Varis ja harakka eivät voi luonnossa risteytyä keskenään, vastaa Luonnontieteellisen keskusmuseon lintuasiantuntija Jörgen Palmgren.

–Leikillisesti sanotaan, että ne ovat käyneet ikään kuin nakkikioskilla vain syömässä eivätkä ole syöneet luonnollista ravintoa. Joka tapauksessa on kyse liian puutteellisesta tai yksipuolisesta ravinnosta.

– Ne ovat myös vähän heikompia kuin muut, kun valkeat höyhenet kuluvat nopeammin. Ne joutuvat nokittaviksi varisparvessa. Muut varikset huomaavat erilaisuuden ja pitävät sitä huonompana.

Tällaisen variksen on vaikeampi löytää puolisoa. Se voi jäädä sinkuksi.

–Sitä en tiedä, mitä tapahtuu jos se alkaa syödä monipuolisemmin, paraneeko höyhenpuku. Linnuthan kuitenkin vaihtavat höyhenpeitteensä vähintään kerran vuodessa.

Voi olla, että seuraavan sulkasadon jälkeen sillä on normaalit siipisulat.

Helsingissä värivammaisia variksia on esiintynyt vuosittain."

Hyvinkään "nakkikioskivaris" kiertelee lintulautojen alla ravintoa etsimässä.

Helsingissä värivammaisia variksia on esiintynyt vuosittain. Kaatopaikalla tehdyssä seurannassa ilmeni, että ne myös lentävät huonommin. Siivenlyönnit ovat tiuhempia ja hosuvampia. Ne voivat selvitä urbaanissa ympäristössä pidempään hengissä kuin luonnon ympäristöissä.

Sorsien joukossa erilaisia värimuotoja on enemmän. Ne ovat tyypillisiä etenkin talvehtivien sinisorsien porukoissa.

–Se ei johdu yksipuolisesta ravinnosta, vaan siinä on muita luonnonoikkuja takana, Palmgren toteaa.

Myös ympäristöhaitoilla on vaikutusta. Harjavallassa kemikaalitehtaan ympäristössä osalle linnunpoikasista tuli värivirheitä.

Sorsalinnuilla syynä risteymät

Varis ja harakka eivät ole läheistä sukua, eikä niiden risteymiä tunneta.

Varislintujen värimuunnoksissa syynä on liian yksipuolinen ravinto, jota lintu on saanut poikasvaiheessa tai aikuisena. Myös perimä voi joskus aiheuttaa erikoiset värimuunnokset.

Sorsalinnuilla risteymät ovat yleisiä. Niiden kromosomisto on samankaltainen ja pariutumiskäyttäytymisessä on runsaasti yhteisiä piirteitä. Lisäksi ne pariutuvat talvehtimisalueillaan suurissa sekaparvissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.