18 kiloa puolessa vuodessa laihduttanut: Vaikeinta oli syödä isoja aamupaloja

HYVINVOINTI Maria Riikosen painonpudotus on ollut pitkä projekti, vaikka ajallisesti paino tippuikin melko nopeasti.

Maria Riikonen laihdutti 18 kiloa puolessa vuodessa. Hän painoi 95 kiloa kesäkuussa 2014 ja saman vuoden lopussa 77 kiloa. Nyt painonpudotuksesta on kulunut vuosi ja paino on yhä lähes samoissa lukemissa.

– Aiemmin käytin kokojen 44–46 ja XL vaatteita, nyt vaatekokoni on 38–40 tai M. Olen ollut lapsesta saakka ylipainoinen, joten siihen tavallaan tottui, eikä omaa kokoaan tiedostanut, Riikonen kertoo.

Hän toteaa, että painon pudottamista vaikeampaa on ylläpitää saavutettu paino. Aiemmin hän sai pudotettua painoa kymmenen kiloa karppauksella, mutta se tuli takaisin, kun hän lopetti karppauksen. Nyt paino on pysynyt vuoden lähes samoissa lukemissa.

Riikosen painonpudotus on ollut pitkä projekti, vaikka ajallisesti paino tippuikin melko nopeasti.

– Opiskelin yliopistossa ja palkitsin itseni tenteistä ja esseistä ostamalla karkkeja. Tiedostin kuitenkin, että jos kirjoitan kolme kuukautta kandia, en voi aina ostaa karkkia. Ruoka oli tietyllä tavalla palkinto ilossa ja surussa.

Riikonen teki kandia yhdessä ystävänsä kanssa, joka lähti usein opiskelun jälkeen salille.

Pikkuhiljaa sali alkoi kiinnostaa Riikostakin, vaikka hän pelkäsi alussa näyttävänsä salilla typerältä.

Salissa koukutti se, että se ei sitonut mihinkään tiettyyn kellonaikaan.

– Liityin kuntosalin jäseneksi ja aloin syödä terveellisemmin. Suurin muutos oli kuitenkin, kun hain mukaan kuntosalin painonpudotusryhmään. Se tuntui henkiseltä taistelulta ja nolotti. Se oli hetki, kun piti myöntää itselle ja muille, että on ylipainoinen ja minulla on ongelma.

Omassa päässäni näin itseni yhä norsuna, mutta lentokoneessa huomasinkin, että mahduin istumaan penkissä paremmin ja ympärilleni jäi jopa tilaa."

Ryhmän tuen ja personal trainerin avulla Riikonen laihdutti puolessa vuodessa 18 kiloa. Salitreenejä tuli viikkoon jopa 4–5, minkä lisäksi hän lenkkeili. Ruokavaliossa noudatettiin 1500 kilokalorin dieettiä.

– Ruokavaliossa minulla oli kaksi poikkeusta. Dieetissä ei olisi saanut käyttää salaatinkastikkeita ja kahvi olisi pitänyt juoda rasvattomalla maidolla. Ne eivät kuitenkaan vaikuttaneet lopputulokseen, vaan paino tippui melko helposti. Lisäsin ruokavaliooni proteiinia ja karsin hiilihydraatteja.

– Aamupala oli isoin ongelma, sillä se oli todella runsas. Olen kuitenkin huomannut, että aamupala vaikuttaa koko päivän syömiseen, joten siihen kannattaa satsata.

Yksi Riikosen tavoitteista oli jaksaa juosta viisi kilometriä. Tavoite täyttyi, kun hän juoksi väriestejuoksun ystävänsä kanssa elokuussa 2015.

– Nykyään harrastan liikuntaa 2–3 kertaa viikossa ja olen kokeillut useita uusia lajeja, joita en ennen uskaltanut testata. On ollut hienoa myös huomata, miten liikunta on auttanut jaksamaan paremmin töissä lasten kanssa, Riikonen iloitsee.

– Mieleeni on jäänyt myös ensimmäinen kerta, kun menin painonpudotuksen jälkeen lentokoneeseen. Omassa päässäni näin itseni yhä norsuna, mutta lentokoneessa huomasinkin, että mahduin istumaan penkissä paremmin ja ympärilleni jäi jopa tilaa.

Teksti: Päivi Ulvila

Kuvat: Ville Keto

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut