Linturaivo repesi – "Ruokkijaa uhkailtiin lopulta moottoripyöräjengiläisillä"

AJASSA Terveydensuojelumääräysten mukaan kiinteistön omistajan on huolehdittava, että lintujen ruokinnasta ei aiheudu terveys- tai hygieniahaittaa naapureille tai muulle ympäristölle.

Perinteisen lintulaudan ongelmana on usein, että linnut istuvat ruuan päällä, mikä voi levittää lintujen salmonellaa. Sirpa Repo

toimitus

Kaupunkien ympäristöterveydenhuoltoon tulee vuosittain yhteensä satoja yhteydenottoja lintujen talvi- ja kesäruokinnasta. Yhteydenottoja tulee yleensä naapureilta tai isännöitsijöiltä.

– Lintujenruokkijat kokevat usein tekevänsä hyvän työn, mutta vaikutukset voivat olla päinvastaiset. Väärin tehtynä lintujen ruokinta lisää haittaeläinten, kuten hiirien ja rottien määrää sekä pahimmillaan vaikuttaa heikentävästi lintujen poikastuottoon, kertoo ympäristöterveystarkastaja Vesa Ilmola.

Pahimmillaan lintujen ruokintaa voidaan puida korkeimmassa hallinto-oikeudessa saakka.

– Eräs omakotitaloasukas halusi välttämättä ruokkia lintuja tontillaan. Lopulta ruokintapaikalle asennettiin valvontakamera ja ruokkijaa uhkailtiin moottoripyöräjengiläisilläkin. Asian mittasuhteet tuntuivat hämärtyvän molemmilta osapuolilta.

Tärkeintä lintujen ruokinnassa on se, että ruokaa ei tarjoilla maasta käsin. Ruuan jättäminen maahan houkuttelee paikalle myös ei-toivottuja vieraita.

– Kärjistäen rottia voi olla ensin yksi, mutta hetken päästä niitä voi olla 40. Rotat saavat useita kymmeniä jälkeläisiä, joten ne lisääntyvät todella nopeasti, Ilmola muistuttaa.

Perinteisen lintulaudan ja maaruokinnan huonoja puolia on, että linnut istuvat ruuan päällä ja pääsevät ulostamaan sen joukkoon. Tällöin erilaiset taudit, kuten lintujen salmonella, voivat levitä lintujen keskuudessa. Ruokintaan tulee käyttää vain siihen soveltuvaa ruokinta-automaattia ja ravintoa, ei esimerkiksi elintarvikejätettä.

– Suositeltavaa olisi käyttää ruokinta-automaattia, jonka säiliöstä ruoka valuu alareunassa oleviin kapeisiin kouruihin ruuan kulutuksen mukaan. Linnut istuvat kourun reunalla, jonka päällä oleva lippa räystäineen estää ruokaa kastumasta. Monissa malleissa astinlautoja on useita, joten ruokailemaan mahtuu samaan aikaan useampi lintu.

Suosituimpia ovat kovasta muovista tai metallista tehdyt telineet, sillä niiden puhdistaminen on helpompaa kuin puusta valmistettujen lintulautojen.

– Oikein suunnitellut ruokinta-automaatit vähentävät myös oravien, harakkojen ja varisten vierailua ruokintapaikalla.

Terveydensuojelumääräysten mukaan kiinteistön omistajan on huolehdittava, että lintujen ruokinnasta ei aiheudu terveys- tai hygieniahaittaa naapureille tai muulle ympäristölle. Lintuja ei myöskään saa ruokkia yleisissä puistoissa tai muilla virkistysalueilla.

– Kesällä toukokuusta lokakuun loppuun lintuja ei tarvitse ruokkia. Pesimäaikaan tarjottu helppo siemenravinto saattaa heikentää poikasten selviytymistä ja kasvua. Luonnosta linnut saavat hyönteisravintoa, minkä osuus ravinnosta voi vähentyä lintujen ruokinnan vuoksi, Ilmola perustelee.

Teksti: Päivi Ulvila

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut