Tällaista on Helsingin ostareiden huumekauppa

RIKOLLISUUS Katukaupassa liikkuu eniten marihuanaa, amfetamiinia ja Subutexia. Marihuana syrjäytti hasiksen.

Huumeiden myynti on riesa useilla lähiöiden ostoskeskuksilla, esimerkiksi Malmilla Koillis-Helsingissä.

–Tästä tulee kansalaispalautteita ja poliisin omia havaintoja. Ostari on tapaamispaikka. Siellä on kaupat, baarit ja kahvilat. Ne keräävät väkeä myöhään iltaan asti, toteaa ylikomisario Jere Roimu Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksiköstä.

Roimu ei halua nimetä "ongelmaostareita". Hän kuitenkin myöntää, että Malmin ohella Itäkeskuksen Puhos ja Kannelmäen Sitratori ovat poliisille tästä yhteydestä tuttuja.

Viime syksynä poliisi iski huumekauppaan Kontulan ostarilla. Kaikkien näiden lähellä toimii ruiskujen vaihtopiste, joka myös tuo paikalle huumekauppaa.

Poliisin mukaan ongelmakohteissa tehdään näkyvää ja salaista valvontaa.

–Tilanne elää. Jokin asunto, kadunkulmaus, ostoskeskus tai vastaava voi olla jonkin aikaa huumekaupassa aktiivinen. Poliisin interventioilla sekä viranomais- ja sidosryhmäyhteistyöllä tilanne saattaa muuttua nopeasti, huomauttaa rikosylitarkastaja Juha Laaksonen vakavan rikollisuuden yksiköstä.

Ostareilla myydään pääasiassa marihuanaa, amfetamiinia ja buprenorfiinia eli Subutexia. Marihuana on syrjäyttänyt hasiksen, joka täytyy salakuljettaa maahan.

Marihuanan hinta on Helsingissä noin 20 euroa grammalta, amfetamiinin 20–30 euroa grammalta ja Subutexin 30–50 euroa tabletilta.

Aineita myyvät sekä suomalaiset että maahanmuuttajat.

Amfetamiinia ja subutexia ostavat pääasiassa aineita pitkään käyttäneet ongelmakäyttäjät. Marihuanan asiakaspiiri on laajempi.

– Tieto siitä, mistä kannabista saa, leviää kaveripiirissä nopeasti, toteaa rikosylikomisario Jukka Paasio vakavan rikollisuuden yksiköstä.

Huumeiden myynnin ja käytön mukana tulevat lieveilmiöt, kuten häiriökäyttäytyminen, näpistykset ja varkaudet. Velkojen perintään liittyvät pahoinpitelyt.

–Jostain se raha pitää tehdä, ja hyvin usein toiminta on rikollista, huomauttaa Roimu.

– Huumekaupan takana on järjestäytynyt rikollisuus.Sitä tehdään vain ja ainostaan siitä syystä, että siitä saadaan rahaa. Ei siellä ajatella, mitä haittaa huumeista on ostajalle tai yhteiskunnalle, sanoo Paasio.

Nuoret ja jopa alakouluikäiset lapset viettävät aikaa iltaisin Malmin ostarilla. Nuorisotalo suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi eikä uusia tiloja ole avattu.

–Minun mielestäni ostari ei ole nuorille sopiva ajanviettopaikka, sanoo Roimu ja jatkaa:

–Tärkeätä on, että vanhemmat tietäisivät, missä lapset liikkuvat eivätkä olisi liian sinisilmäisiä ja uskoisi kaikkea, mitä he kertovat. Se on jo paljon, että vanhempi tietää ja välittää lapsesta ja kertoo sen myös hänelle.

Helsingissä yli 3800 rikosta

Helsingin poliisi kirjasi vuonna 2015 kaikkiaan 3847 huumausainerikosta.

Tämä on 268 kappaletta enemmän kuin edellisvuonna.

Törkeiden huumausainerikosten määrä oli 188. Tämä pysyi edellisvuoden tasolla.

Helsingin poliisi ei anna julkisuuteen tietyssä ostoskeskuksessa tai kaupunginosassa kirjattuja huumerikostietoja.

Sen mukaan tilanne muuttuu, eikä koko kaupunginosaa voi leimata yhden tai kahden ongelmapaikan perusteella.

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut