Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opettaja kielsi lapselta leijonakorun – nyt puhuu lapsen äiti

Kakkosluokkalainen pikkumies ei saa enää käyttää koulussa joulupukin tuomaa koruaan.

Kahdeksanvuotiaan Eemelin äiti haki poikansa viime perjantaina tavalliseen tapaan Pukinmäen ala-asteelta Helsingissä. Kotimatkalla poika kertoi surullisena, että opettaja oli kieltänyt häntä käyttämästä lahjaksi saamaansa korua, koska se on rasistista ajattelua.

– Olin todella hämmästynyt, en meinannut uskoa koko asiaa. Leijonakoru oli pojan toive ja joulupukki toi sen hänelle lahjaksi. Poika oli tietysti ylpeä ja riemuissaan ja ripusti korun heti kaulaansa ja nyt sen käyttö oli kielletty.

Kotona odotti koulun ja kodin sisäiseen viestintään tarkoitetussa Wilma-järjestelmässä viesti, jossa opettaja vahvisti pojan kertoman ja viestitti pojan provosoivan korullaan.

Entäs kun presidentilläkin on leijonalippu?”

Äiti kertoo pojan ihmetelleen, että ovatko poliisitkin rasisteja kun heillä on leijonakuvia vaatteissaan

– Entäs kun presidentilläkin on leijonalippu, poikani ihmetteli, ja mainitsi tietysti myös jääkiekkoleijonat, äiti kertoo.

Äiti suivaantui asiasta niin, että päätti että koru pysyy ja pyysi poikansa menemään kouluun koru kaulassaan myös maanantaina.

– Aamulla meni kymmenen minuuttia ja sitten Wilmaan pamahti viesti.

– Opettaja oli kirjoittanut, että ”Monen (kuten minunkin) mielestä koru yhdistyy niihin arvoihin, jotka tuovat monikulttuuriseen kouluumme sopimatonta asennetta.”, äiti kertoo.

Äiti laittoi takaisin viestin, jossa kertoi korun olevan toivottu lahja sekä myös leijonan käytön merkityksestä ja tärkeydestä lapselle. Hän kertoi, että korussa ei ollut hänen mielestään mitään provosoivaa.

Asiassa on nyt pattilanne, sillä äiti ei haluaisi antaa periksi. Hän kirjoitti asiasta sosiaaliseen mediaan ja Facebook-kirjoitus levisi välittömästi satoina jakoina eteenpäin.

– Halusin oikeastaan kertoa asiasta vain ystävilleni, enkä millään voinut arvata että asiasta nousee sellainen kohu. Viestin lähdettyä leviämään vaihdoin asetuksiani salaisiksi, mutta se oli myöhäistä.

– Toisaalta olen sitä mieltä, että ei meidän tarvitse emmekä me saa tuhota tai piilottaa oman kulttuurimme symboleja siksi, että ne eivät satu edustamaan kaikkien muiden kansallisuuksien arvoja, neljän lapsen äiti sanoo surullisena.

Lisätty klo 21:30 linkki juttuun Opetusviraston kannanotosta, jossa kielto kiistetään, sekä 27.1. linkit jatkouutisiin.