Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällainen on pk-seutu 2030 – Tutkija: "Itäkeskuksen tunnelma leviää myös omakotitaloalueille"

VISIO Itäkeskuksessa on aistittavissa jo nyt, millainen on pk-seutu 15 vuoden kuluttua, sanoo tutkija. Maahanmuuton kasvu näkyy myös palvelujen monipuolistumisena.

Kuvittele Itäkeskus etnisine kauppoineen ja monenkirjavine asukkaineen. Samanlainen monikulttuurisuus kuuluu, näkyy ja tuoksuu muillakin pääkaupunkiseudun asuinalueilla 2030.

Näin visioi muuttoliiketutkija, VTT Timo Aro

–Itäkeskuksen tunnelma ja värikirjo leviää myös omakotialueille, Aro arvioi.

Ennusteen mukaan vieraskielinen väestöosuus kasvaa 2030 mennessä Espoossa nykyisestä 13,3:sta 26 prosenttiin, Helsingissä 13,5:stä 23 prosenttiin ja Vantaalla 14,4:stä 28 prosenttiin.

En usko, että ulkona kaikuvat rukouskutsut.”

Maahanmuuton kasvu näkyy Aron mukaan kaikilla elämänalueilla, etenkin elinkeinopalvelujen monipuolistumisena: syntyy uusia etnisiä ravintoloita, ruoka- ja muita kauppoja ja palvelumuotoja.

–Tilanne vaikuttaa varsinkin yksityisiin palveluihin, mutta myös julkisiin. Työttömyys ei ainakaan pahene, koska maahanmuuton kasvu luo varmasti uusia palvelutyöpaikkoja katoavien töiden tilalle.

Aro uskoo, että 2030 ulkomaalaistaustaisia nähdään paljon myös julkishallinnossa, esimerkiksi poliiseina ja palomiehinä.

Aro ennakoi, että seutu muuttuu jatkossakin kantaväestön ehdoilla. Tutkijan mukaan päiväkoti-, koulutus- ja terveysjärjestelmät huomioivat ulkomaalaistaustaiset entistä enemmän 2030. Kotoutuspalveluja, suomen opetusta ja maahanmuuttajaohjausta järjestetään päiväkodeissa, opinahjoissa ja terveysasemilla 2030 nykyistä enemmän. Sosiaalipuolella korostuu asuminen: yhä useampia maahanmuuttajia asutetaan sosiaali- ja vuokra-asuntoihin.

Aro ei usko, että kaupunginosat ”ghettoistuvat”.

–Meillä osattaneen välttää tekemästä samoja virheitä kuin Ruotsissa. Asuinalueille pyritään sijoittamaan taustaltaan sekalaista väkeä.

Seudun katukuvassa näkyvät 2030 yhä vahvemmin vieraskielisten kulttuuri ja uskonto: kaupungeissa on lukuisia moskeijoita.

–En silti usko, että ulkona kaikuvat rukouskutsut.

Myös vieraiden kielten sorina voimistuu. Ennusteen mukaan Helsingissä suurimman vieraskielisten joukon muodostaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kieliryhmä, Espoossa Kauko-Aasian kieliryhmä ja Vantaalla Baltian ja venäjän ryhmät.