Vuoden väännön jälkeen: Fredan hiiligrilli hohkaa kinosten keskellä

SISURavintoloitsija taisteli yli vuoden saadakseen ruokaa omasta hiiligrillistä. Nyt grillissä on hiillos ja ruoka erinomaista.

Istanbul Grilli saa lihansa muutaman kymmenen metrin päässä olevasta Fredan lihakaupasta, jonka Faruk Coban omistaa. Don Lehtinen

Don Lehtinen

Helsingin ravintoloista on lähes mahdotonta saada kunnon grilliruokaa. Kaasu- ja sähkögrillejä on kaikilla, mutta moni ei kypsennä lihaa hohkaavan lehtipuuhiilen päällä. Syynä on lähinnä syöjää suojaava byrokratia.

Fredrikinkadun Istanbul Grillin omistaja Faruk Coban kävi paperisotaa yli vuoden saadakseen oman, Turkista tuodun hiiligrillinsä luvat kuntoon.

–Sähkögrillissä grillatun ja hiiligrillissä grillatun lihan ero on kuin mikroruoan ja liedellä tehdyn. Tämä on aitoa, Coban kehuskelee.

Bisnes ei olisi kestänyt, jos kaikki olisi vain tästä kiinni.”

Vuosi odottelua ja tyhjiä lupauksia asiakkaille on tehnyt ravintolan maineelle hallaa. Kampin pippurista ja Fredan lihakaupasta tuttu Coban kaipaa edelleen lisää ihmisiä illallispöytiin.

–Bisnes ei olisi kestänyt, jos kaikki olisi vain tästä kiinni, hän kertoo.

Nyt grilli hohkaa. Cobanin oman lihakaupan lihasta tehdyt shish-vartaat pötköttävät vitriinissä kuparinvärisen, koristeellisen hiiligrillin edessä. Asiakaspaikkojen punavalkoiset kukkakuvioiset sohvat ovat ikäänkuin väärässä ravintolassa, mutta paikka jää mieleen juuri niiden takia.

Hiiligrillin maun huomaa ruoassa heti. Lampaan- ja kananlihan sekä vihannesten pinnassa maistuu palava puu. Maku muistuttaa, että joskus Suomessakin on ollut kesä. Liha-armadan vastapainona ovat raikkaat grillikasvikset ja ezme-salaatti. Bulgur jää makujen alla valjuksi, lihanesteiden maustama lavash-leipä ei.

Kasvissyöjille tarjolla on kikherneistä ja vihreistä linsseistä tehty vegaaninen kebab, jollaista tarjoaa vain harva ravintola Helsingissä.

Coban on kulkenut pitkän tien ravintolayrittäjäksi Suomessa. Kotikaupungissaan Turkin itärannikolla sijaitsevassa Izmirissä hänellä oli kuljetusyritys, joka työllisti 75 henkeä.

Halu lähteä Eurooppaan oli kuitenkin ylitsepääsemätön.

Vuonna 2003 Coban myi yrityksensä pala palalta, muutti Suomeen ja sai töitä helsinkiläisestä kebabravintolasta. Kolmetoista vuotta myöhemmin hän työllistää 25 henkeä. Ja tekee töitä niin ahkerasti, että hänen poikansa on joskus ihmetellyt, miksi isä tulee kotiin nukkumaan.

Coban palkkaa ainoastaan ihmisiä, joilla ei ole töitä jo valmiiksi.

–Olisi kiva jos kaikki yrittäjät tekisivät samoin. Jos kokilla on jo töitä ja hän haluaa vaihtaa paikkaa vain tienatakseen enemmän rahaa, en ota töihin. Vaikka hän olisi maailman paras kokki.

Vihdoin grillinsä saaneen erikoisravintolan on tehtävä kovasti töitä pärjätäkseen Punavuoren äärimmäisen tiukassa ruokakilpailussa. Cobanin päivittäisestä toimintavimmasta se ei jää kiinni.

Turkkilaisia ravintoloita

Ani (Telakkakatu 2), Antiokia Atabar (Eerikinkatu 44 B) ja Halikarnas (Ruoholahdenkatu 18) pitävät huolta, ettei Helsingin turkkilaisen ruoan tarjonta koostu pelkästään rullakebabeista.

Tapiolassa on toiminut vuodesta 1999 turkkilaisravintola Kilim.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
 14. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.