Vuoden väännön jälkeen: Fredan hiiligrilli hohkaa kinosten keskellä

SISURavintoloitsija taisteli yli vuoden saadakseen ruokaa omasta hiiligrillistä. Nyt grillissä on hiillos ja ruoka erinomaista.

Istanbul Grilli saa lihansa muutaman kymmenen metrin päässä olevasta Fredan lihakaupasta, jonka Faruk Coban omistaa. Don Lehtinen

Don Lehtinen

Helsingin ravintoloista on lähes mahdotonta saada kunnon grilliruokaa. Kaasu- ja sähkögrillejä on kaikilla, mutta moni ei kypsennä lihaa hohkaavan lehtipuuhiilen päällä. Syynä on lähinnä syöjää suojaava byrokratia.

Fredrikinkadun Istanbul Grillin omistaja Faruk Coban kävi paperisotaa yli vuoden saadakseen oman, Turkista tuodun hiiligrillinsä luvat kuntoon.

–Sähkögrillissä grillatun ja hiiligrillissä grillatun lihan ero on kuin mikroruoan ja liedellä tehdyn. Tämä on aitoa, Coban kehuskelee.

Bisnes ei olisi kestänyt, jos kaikki olisi vain tästä kiinni.”

Vuosi odottelua ja tyhjiä lupauksia asiakkaille on tehnyt ravintolan maineelle hallaa. Kampin pippurista ja Fredan lihakaupasta tuttu Coban kaipaa edelleen lisää ihmisiä illallispöytiin.

–Bisnes ei olisi kestänyt, jos kaikki olisi vain tästä kiinni, hän kertoo.

Nyt grilli hohkaa. Cobanin oman lihakaupan lihasta tehdyt shish-vartaat pötköttävät vitriinissä kuparinvärisen, koristeellisen hiiligrillin edessä. Asiakaspaikkojen punavalkoiset kukkakuvioiset sohvat ovat ikäänkuin väärässä ravintolassa, mutta paikka jää mieleen juuri niiden takia.

Hiiligrillin maun huomaa ruoassa heti. Lampaan- ja kananlihan sekä vihannesten pinnassa maistuu palava puu. Maku muistuttaa, että joskus Suomessakin on ollut kesä. Liha-armadan vastapainona ovat raikkaat grillikasvikset ja ezme-salaatti. Bulgur jää makujen alla valjuksi, lihanesteiden maustama lavash-leipä ei.

Kasvissyöjille tarjolla on kikherneistä ja vihreistä linsseistä tehty vegaaninen kebab, jollaista tarjoaa vain harva ravintola Helsingissä.

Coban on kulkenut pitkän tien ravintolayrittäjäksi Suomessa. Kotikaupungissaan Turkin itärannikolla sijaitsevassa Izmirissä hänellä oli kuljetusyritys, joka työllisti 75 henkeä.

Halu lähteä Eurooppaan oli kuitenkin ylitsepääsemätön.

Vuonna 2003 Coban myi yrityksensä pala palalta, muutti Suomeen ja sai töitä helsinkiläisestä kebabravintolasta. Kolmetoista vuotta myöhemmin hän työllistää 25 henkeä. Ja tekee töitä niin ahkerasti, että hänen poikansa on joskus ihmetellyt, miksi isä tulee kotiin nukkumaan.

Coban palkkaa ainoastaan ihmisiä, joilla ei ole töitä jo valmiiksi.

–Olisi kiva jos kaikki yrittäjät tekisivät samoin. Jos kokilla on jo töitä ja hän haluaa vaihtaa paikkaa vain tienatakseen enemmän rahaa, en ota töihin. Vaikka hän olisi maailman paras kokki.

Vihdoin grillinsä saaneen erikoisravintolan on tehtävä kovasti töitä pärjätäkseen Punavuoren äärimmäisen tiukassa ruokakilpailussa. Cobanin päivittäisestä toimintavimmasta se ei jää kiinni.

Turkkilaisia ravintoloita

Ani (Telakkakatu 2), Antiokia Atabar (Eerikinkatu 44 B) ja Halikarnas (Ruoholahdenkatu 18) pitävät huolta, ettei Helsingin turkkilaisen ruoan tarjonta koostu pelkästään rullakebabeista.

Tapiolassa on toiminut vuodesta 1999 turkkilaisravintola Kilim.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä
 2. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 3. "Puuveneen ylläpito on kulttuuriteko” – perinnetapahtuma tuo nämä kaunottaret taas Helsingin edustalle
 4. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 5. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla
 10. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 11. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 12. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 13. T24: Tallinnan lentokenttä kolminkertaisti matkustajamääränsä heinäkuussa
 14. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 15. Helsinkiläiset polttavat luvattomia nuotioita ulkoilualueella – puunoksatkin revitään polttopuiksi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 2. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 3. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 4. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 5. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 9. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 10. Päätomittaja Kannala: Koronan toinen aalto yllätti Helsingin kuin lumi autoilijan
 11. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 12. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 13. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 14. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 15. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.