Haluatko varmistaa starttirahan? Yritysneuvojalta tuiki tärkeä vinkki

YRITTÄMINEN Viime vuonna valtion määrärahat loppuivat heinäkuussa. Nyt rahaa saa taas, mutta kiirettä kannattaa pitää.

Starttirahalausuntojen käsittely ja starttirahojen myöntäminen sujuvat jälleen normaalissa järjestyksessä.

Viime vuonna starttirahaa ei saanut Uudellamaalla kolmeen ja puoleen kuukauteen heinäkuun ja lokakuun puolivälin välisenä aikana, kun valtion rahat loppuivat kesken.

–Siitä aiheutui patoutumaa, joka purettiin marras–joulukuussa, kehitysyhtiö Posintran kehityspäällikkö Peter Backman kertoo.

Posintra antaa alueella uusyritysneuvontaa ja lausunnot starttirahan myöntämistä varten Uudenmaan TE-toimistolle, joka tekee päätökset.

Starttirahaa varten on tänä vuonna viimevuotista vähemmän määrärahoja. Jos mielessä on yrityksen perustaminen, Peter Backman kehottaa olemaan liikkeellä hyvissä ajoin.

Starttirahapula näkyy myös tilastoissa. Posintra kirjoitti viime vuonna 108 starttirahalausuntoa, kun määrä oli edellisvuonna 149. Uusyritysneuvonnassa oli 282 uutta asiakasta ja 444 asiakaskäyntiä, kun edellisvuoden lukemat olivat 385 ja 532.

–Jos viime vuonna kesäkuussa sai starttirahaa ja heinäkuussa ei, on selvä että ihmiset ovat olleet eriarvoisessa asemassa, Peter Backman sanoo.

Starttiraha on tarkoitettu turvaamaan yrittäjän perustoimeentulon siltä ajalta, jonka yritystoiminnan käynnistäminen ja vakiinnuttaminen kestää.

Yleensä starttirahan saa kuudeksi kuukaudeksi, jona aikana yritystoiminnan pitäisi poikia asiakkaita ja kassavirtaa.

Starttiraha ei saa olla ainoa syy yritystoimintaan."

–Jokaisen yritysidean yhteydessä täytyy pohtia, kannattaako yrityksen perustaminen ilman starttirahaa. Sen saaminen ei saa olla ainoa syy yritystoiminnan aloittamiseen. Jos ei uskalla aloittaa ilman starttirahaa, on ehkä parempi jättää yrittäminen sikseen, Peter Backman sanoo.

Kukaan ei voi saada starttirahaa ilman kunnollista liiketoimintasuunnitelmaa ja näkemystä siitä, millaisilla asiakasmäärillä, kassavirralla ja kustannusrakenteella yritys on kannattava.

–Uskottavuus on oltava olemassa.

Hakijalla ei saa olla vero- tai ulosottovelkaa eikä maksuhäiriömerkintöjä.

Starttirahajärjestelmä on Peter Backmanin mielestä hyvä.

–Se luo tiettyä perusturvaa alussa. Se on tuki, jota ei tarvitse maksaa takaisin, joten totta kai se kannattaa ottaa vastaan, jos yhteiskunta sen suo.

–Puhutaan siitä, että yritystoiminta on pientä ja että yritykset työllistävät vain yrittäjän itsensä. Mutta jos hän on pois työttömyysjonosta ja saa toimeentulonsa yritystoiminnasta, minusta starttiraha on äärimmäisen järkevästi ja hyödyllisesti käytettyä rahaa.

Starttirahasta

Jos aiot hakea starttirahaa, tee hakemus ja hanki päätös starttirahan myöntämisestä ennen kuin jätät yrityksesi rekisteröitäväksi. Starttirahaa haetaan työ- ja elinkeinotoimistolta verkkopalvelussa tai työ- ja elinkeinoministeriön lomakkeella.

Päätöksen starttirahan myöntämisestä tekee TE-toimisto, jonne starttirahan hakemuslomake toimitetaan. Päätöksessä otetaan huomioon mm. uuden yritystoiminnan tarve paikkakunnalla.

Starttirahaa voidaan myöntää työttömälle työnhakijalle sekä ei-työttömälle muun muassa palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä kokoaikaiseksi yrittäjäksi siirtyvälle.

Lähde: perustayritys.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut