Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistatko nämä lomaleffat? – "Ulkomailla suomalainen koheltaa kuin kotonaan"

REISSUSSA Sukset olalle ja Välimeren rannalle – tuntuuko tutulta? Suomalainen lomaperinne on tallessa valkokankaalla.

Kun suomalainen lähtee lomalle etelän lämpöön, matka on ilmiselvästi kokoillan elokuvan paikka. Vaikka loma-aiheisissa elokuvissa otetaan rennosti, silti Suomi-poika on Espanjankin lämmössä sananmukaisesti kuin kotonaan.

Suomalainen pitäytyy omissa tavoissaan.

–Kyllä näistä kaikkien tuntemista lomaelokuvista välittyy se tunnelma, että vaikka suomalainen vaihtaa aurinkolomallaan vapaalle, elämä jatkuu siellä aika samanlaisena kuin kotimaassa, arvioi erikoistutkija Jari Sedergren Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

–Valkokankaalla suomalainen pitäytyy aika lailla omissa tavoissaan, eikä juuri ota oppia muista kulttuureista. Lomalle ei lähdetä siksi, että tutustuttaisiin muihin maihin, vaan korkeintaan koheltamaan entiseen malliin. Juominen ja rento meininki on silloin pääosissa.

Kun suomalaiset aloittivat laajamittaisen etelänmatkailun 1960-luvulla, silloisia reissuja tallennettiin myös elokuviksi.

–Katsojat saivat alkuvaiheessa oikeastaan enemmän tosipohjaista tietoa esimerkiksi Espanjasta tai Kreikasta kuin 1970-luvulla. Tutustumisvaiheessa katsojat halusivat nähdä omin silmin millaista on vaikkapa porsasjuhlissa, Sedergren kertoo.

Piposta pääroolin esittäjä väsää itselleen uimahousut."

Muutos elokuvatuotannossa tapahtui sen jälkeen, kun Kalevi Keihäsen matkailuimperiumi Keihäsmatkat oli lennättänyt sadat tuhannet suomalaiset palmun alle. Tästä ajasta kerrotaan Irwin Goodmanin silmin elokuvassa Rentun ruusu

– Teollinen turismi yhdistyi silloin elokuvanteossa paikalliseen kulttuuriin. Mukaan tuli huumori, jota myös televisio omalta osaltaan levitti kansan keskuuteen, Sedergren arvioi.

Välimeren rannoilla kuvatuista Suomi-elokuvista kenties legendaarisin on Risto Jarvan ohjaama Loma, jossa Antti Litjan esittämä turisti eksyy Itävallan-kisakoneen asemesta Rhodoksen-lennolle. Mukana ovat vain sukset ja kuuluisa pipo. Piposta pääroolin esittäjä väsää itselleen uimahousut.

Pankkikorttiin saakka on puolestaan päätynyt tunnelmakuva Uuno Epsanjassa -elokuvasta, jossa Vesa-Matti Loiri istuu haara-asennossa Torremolinoksen rantahiekalla.

– Ruotsissa ja Britanniassa on tehty hieman samankaltaisia televisiosarjoja, joissa tavallinen kansa vaihtaa vapaalle ja toilailee etelässä. Harmitonta ja hauskaa, myhäilee Sedergren.

Loma – mikä ihana tekosyy.

Matkamessut Helsingin Messukeskuksessa 22.–24. tammikuuta. Teemamaana tällä kertaa Espanja.