Kenties legendaarisin 1990-luvun ravintola lopettaa – perintö elää

Eerikinkadun legendaarinen Helmi sulkeutuu ja sen tilalle avataan aasialainen ruokaravintola. Vuonna 1992 perustettu Helmi oli Helsingin ravintolamaailman kirkkaimpia tähtiä lama-ajasta nousevassa Suomessa.

Paikkaa vetivät "batmanrobin-tyyliin" ravintolaguru Mikko Leisti ja tuleva tv-kokki Jyrki Sukula (Katso kuvagalleriasta otos nuoresta Jyrki Sukulasta.) Kun parivaljakon omat ja sukulaisten rahat eivät aivan riittäneet ja hommaan kaivattiin lisää fiilistä, niin kimppaan hälytettiin mukaan Henri Hietanen, jonka vanhempien asuntovaunu kiinnittämällä saatiin loppupotti kasaan.

Eerikinkatu 14 oli ollut Helsingissä aina suosittu ruoka- ja bailupaikka. Takapihan talossa aloitti aikoinaan ravintolatoiminnan Jarmo Kopion afrikkalainen Safari Club. Muun muassa Queen-yhtye vieraili Safari Clubilla vuonna 1974.

Queen-yhtye vieraili Safari Clubilla.

1980-luvulla paikka muuntui Italia-teemaiseksi Finokseksi. Sen jälken Primula diskotutti hetken nuorta yleisöä Come back -baarissa ennen Helmen aikaa. Nyt ympyrä sulkeutuu, sillä Eerikinkatu 14 oli myös Helsingin ensimmäisenä pidetyn aasialaisen ravintolan Fen Kuanin osoite.

Vaikka Helmi nyt lopettaa helmikuun lopussa, se jättää pysyvän jäljen Helsingin kaupunkikulttuuriin: Art goes Kapakka -festivaalin, joka järjestetään tänä vuonna jo 22. kerran.

Oli ollut tapana järjestää klubeja.

Festivaalin perustaja Mikko Leisti kuvailee tapahtuman syntyä näin:

– Idea Art goes Kapakasta syntyi jossain vaiheessa vuotta 1994. Olimme Jyrki Sukulan ja Henri Hietasen kanssa perustaneet ravintola Helmen vuotta aiemmin. Helmessä, kuten edellisissäkin ravintoloissamme (Kaivo, Rikhards ja Par4) oli ollut tapana järjestää klubeja, erilaisia esityksiä sekä keikkoja ja näyttelyitä. Kulttuuritarjonta monipuolistui 1990-luvulla koko ajan, taiteen kentällä oli hyvää energiaa ja paljon ideoita, jotka etsivät esiintulopaikkaa.

– Samaan aikaan Helsinkiin perustettiin lukuisia uusia ravintoloita. Uudet keskiolutkuppilat raivasivat tilaa kivijalkaan ja ravintoloitseminen kiinnosti uusia tekijöitä. Uudenmaankadun, Eerikinkadun, Töölön, Etelä-Helsingin ja Kallion alueet esittelivät melkein viikoittain uusia tulokkaita. Oli siis paljon intoa, hyviä tiloja ja taidetta, joka halusi kohdata yleisöä. Näiden yhdistämisestä lähti ajatus perustaa Art goes Kapakka -festivaali.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut