Kuivattiko pakkanen ihosi? – asiantuntija neuvoo mitä tehdä

Paleltumia voi ehkäistä pukeutumisella sekä suojavoiteilla. Vitalista ei suositella.

Kosteutus ja suojaus on pakkassäällä ihon hoidon kannalta tärkeintä, kosmetologi Sanna Masko Kauneushoitola Casat Beautysta neuvoo. Sauvo Jylhä

Sanna Sarenius

Lämpötilan vaihtelut pakkassäällä kuivattavat ihoa, joten kylmällä ilmalla kosteutus ja suojaus ovat ihonhoidon kannalta kaiken a ja o, kosmetologi Sanna Masko Kauneushoitola Casat Beautysta kertoo.

Mikäli kuivuminen pääsee aiheuttamaan kuivan kalvon ihon pinnalle, kotioloissa sitä voi kuoria säännöllisesti erilaisilla kuorintavoiteilla.

–On tärkeää pitää iho vastaanottavaisena kosteusvoiteille. Kosmetologin luona ihon vastaanottavuutta voi parantaa mikroneulauksella, Masko sanoo.

Lisäksi on olemassa ihonhoitotuotteita ja voiteita, jotka on tarkoitettu suojaamaan ihoa pakkaselta.

–Kaikkein tehokkain kosteuttava aine on ihmisen iholla luontaisestikin esiintyvä hyaluronihappo, jota saa nestemäisenä seerumina, jota voi lisätä iholle.

Masko ei kuitenkaan suosittele vanhaa kikkaa, eli laittamaan Vitalista poskiin.

–Siihen tarkoitukseen on olemassa paksummat voiteet. Myös mineraalimeikkivoide ja puuteri toimivat pakkassuojana. Tärkeintä on, ettei suojaa laiteta juuri minuuttia ennen uloslähtöä, vaan hyvissä ajoin, Masko neuvoo.

Paleltuman syntyminen on mahdollinen heti kun mittari kääntyy pakkasen puolelle.

–Useimmiten paleltumat syntyvät, kun pakkasta on miinus kymmenen tai enemmän, mutta kova tuuli voi altistaa niille pienemmälläkin pakkasella, yleislääkäri Johan Segerstråle Lääkärikeskus Aavastakertoo.

Segerstrålen mukaan paleltuman syntymistä voi ehkäistä ennen kaikkea oikeanlaisella pukeutumisella.

–Pipo suojaa korvat, jotka paleltuvat helposti. Käsiä eikä kasvoja tule pestä juuri ennen uloslähtöä, koska samalla tulee pestyä ihoa luontaisesti suojaava rasvakerros pois.

Vitaliksen käyttöön Segerstråle ei kannusta, mutta ei myöskään kiellä.

–Sillä saattaa olla lievästi suojaava vaikutus, mutta virallisena suosituksena en ole sitä nähnyt. Haittaa siitä ei kuitenkaan ole.

Paleltuman syntymistä ei paleltumisvaiheessa voi tuntea.

–Paleltumakohta punoittaa ensin, sitten se muuttuu valkoiseksi ja muuttuu tunnottomaksi. Kun lämpiäminen on saatu aikaiseksi, alkaa kipu. Jos tunnottomuus jatkuu yli tunnin ajan, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Myös jos paleltuneeseen kohtaan ilmestyy rakkuloita tai tunnottomuus on laajalla alueella, tulee hakeutua lääkäriin.

Paleltunutta kohtaa ei saa hieroa, liikuttaa, eikä lämmittää, ennen kuin on mahdollista varmistaa lämpimänä pitämisen jatkuminen.

–Esimerkiksi syrjäisessä metsässä ei kannata aloittaa lämmittämistä, sillä pahinta on uudelleen jäätyminen. Avotulella ei myöskään saa lämmittää, vaan noin 40 asteinen kylpyammevesi on sopiva.

Jälkihoitona voi käyttää tulehdussärkylääkettä. Tulevaisuudessa paleltunut kohta paleltuu uudelleen jonkin verran helpommin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut