SS: Maahanmuuttajille 500 e/kk -palkka? – Suomeen ajetaan mallia, joka epäonnistui Saksassa

Mikko Välimaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valmistelevat uudistuksia, joiden myötä maahanmuuttajat on määrä saada koulutukseen ja töihin entistä nopeammin.

Raja-aitoja ammattikoulutukseen aiotaan poistaa ja säätelyä helpottaa, kertoo Savon Sanomat

Uudistuksilla on kova kiire, sillä Suomeen tulleista kymmenistä tuhansista turvapaikanhakijoista merkittävä osa uhkaa jäädä muutoin työttömiksi, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) entinen ylijohtaja, kansanedustaja Juhana Vartiainen Savon Sanomille.

Lehden mukaan uudistuksia on määrä esitellä jo tammikuussa 2016.

Vartiaisen mukaan vaihtoehtoisia koulutus- ja työllistämistapoja voi olla kolme.

Hän nostaa esille uudenlaisen koulutustyösuhteen, jossa maahanmuuttaja työskentelisi yrityksissä samalla kun opiskelisi ammattikoulussa.

– Se olisi oikotie työhön. Työnantajavelvoitteet eivät olisi niin ankaria kuin oppisopimuksessa. Töitä tehtäisiin halvemmalla osana ammattikoulutusta, Vartiainen luonnehtii.

Toinen olisi oppisopimustoiminta, jossa palkka olisi porrastettu: ensimmäisenä vuonna puolet ja toisena vuonna 70 prosenttia TES-palkasta.

Vartiainen haluaisi väljyyttä myös siihen, että kunnat voisivat palkkatuetuilla töillä teettää normaaleja työtehtäviä. Työharjoittelu ja palkkatuettu työ on tähän asti pidetty erillään työehtosopimuksen alaisista töistä.

Vartiainen tähdentää, että Suomeen ei silti pidä luoda työmarkkinoita, joilla eri ihmisille on erilaiset normit, lait ja oikeudet.

– Emme tarvitse halpatyömarkkinoita, mutta työehtoja pitää vähän helpottaa.

Toimivaksi esimerkiksi Vartiainen nostaa Saksan-mallin, jossa maahanmuuttajalle on maksettu 500 euron kuukausipalkkaa.

Saksalainen Die Welt -lehti kertoi lokakuussa 2015, että oppisopimukseen perustuva työskentely on epäonnistunut pahasti. Jopa 70 prosenttia saksalaisissa käsityöalan yhtiöissäaloittaneista maahanmuuttajista keskeytti koulutuksen.

Muun muassa Irakista ja Afganistanista tulleet maahanmuuttajat olivat aloittaneet koulutuksen vuonna 2013.

Ongelmiksi nousivat puutteellinen kielitaito ja liian alhainen palkkaus.

– Monilla on kuvitelma, että Saksassa voi tienata nopeasti ja lähettää rahaa kotimaahan, kommentoi Baijerin käsityökamarin toimitusjohtaja Lothar Semper Die Weltille.

Semper sanoi, että ongelmiin aiotaan puuttua palkkaamalla konsultteja neuvomaan yrityksiä maahanmuuttajien tarpeista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut