Taidetalon toiminta vaarassa kaatua yllätysvuokriin

Pukinmäen taidetalon toiminta on vaakalaudalla.

Tilakeskus ilmoitti loppuvuodesta alkavansa periä Erkki Melartinin tiellä sijaitsevista sirkus- ja teatterikoulun tiloista 26 000 euron vuosivuokraa. Aikaisemmin vuokra maksettiin rahaa käyttämättä niin sanottuna "oravannahkakauppana".

– En todellakaan keksi, mistä raha otettaisiin, huokaisee taidetalon johtaja Veijo Muroke

Sirkuskoulu on ollut merkittävä osa nykyistä toimintaa. Mikäli tilat lähtisivät alta koko taidetalon toiminta olisi uhattuna. Sirkuskoululla on ollut käytössään 96-neliöinen liikuntasali päiväkoti Nuotin vieressä.

– Koillis-Helsingissä lapsilla pitäisi olla samat mahdollisuudet taiteen perusopetuksen saamiseen kuin muillakin. En ymmärrä, miksi he jäävät aina huomiotta, Muroke toteaa.

Pukinmäen taidetalon toiminnan turvaamiseksi tehtiin joulukuussa valtuustoaloite. Muroke toivoo, että aloite saisi kaupungin harkitsemaan vielä vuokran perimistä.

– Joko vuokraa ei perittäisi lainkaan tai toiminta-avustusta nostettaisiin. Jotenkin asia pitäisi saada ratkaistua.

Vaihtoehtona olisi myös talon ostaminen lainarahalla taidekoululle.

Vuosien varrella koululle myönnetty toiminta-avustus on vaihdellut 6–24 prosentin välillä. Muun muassa lakisääteisillä kouluilla toiminta-avustus voi olla jopa 70 prosenttia.

– Meidän avustukset ovat pienet, eivätkä likimainkaan sitä tasoa kuin esimerkiksi lakisääteisillä kouluilla, Muroke jatkaa.

Pukinmäen taidetalo on toiminut Koillis-Helsingissä 26 vuotta ja ollut vuosien varrella useita kertoja taloudellisissa vaikeuksissa.

Edellisen kerran lappua taidetalo luukulle oltiin lyömässä vuonna 2011. Silloin opetusvirasto teki päätöksen 90 000 euron vuosivuokran asettamisesta koulutilojen iltakäytölle.

Taidetalo luopui koulun tiloista, oppilasmäärä lähes puolittui ja talousvaikeudet alkoivat. Viime vuosien aikana taloudellista tilannetta on saatu korjaantumaan.

– Säästötoimien johdosta olemme nyt nipin napin kuivilla ja tasapainossa talouden kanssa. Olemme nousseet nyt viimeisen kolmen vuoden aikana siitä kuopasta, johon opetusvirasto meidän tönäisi. Kiinteistöviraston tilakeskus on nyt tönäisemässä meidät uudestaan kuoppaan, jossa pohja ei tule vastaan ehkä koskaan.

Nykyisin taidekoulussa on noin 500 oppilasta.

Helsingin Uutiset ei tavoittanut ketään kiinteistövirastosta kommentoimaan asiaa.

Pukinmäen taidetalo on samannimisen yhdistyksen ylläpitämä ja tekee yhteistyötä kulttuurikeskuksen kanssa.

Taidetalossa voi opiskella ja harrastaa kuvataiteita, musiikkia, sanataidetta, sirkusta, tanssia ja teatteria.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut