"Turvapaikkaoikeudesta voitaisiin luopua" – Lehti: Tutkijoilta radikaali esitys

toimitus

Pohjoismaihin tänä vuonna suuntautunut turva­pai­kan­ha­ki­joiden virta ei toistaiseksi uhkaa pohjoismaista hyvin­voin­ti­jär­jes­telmää, sanovat Suomenmaa-lehden haastattelemat asiantuntijat neljässä Pohjoismaassa.

Samalla kaikki kuitenkin viestittävät, ettei tulijoita voi ottaa vastaan loputtoman paljon. Kaksi tutkijaa on sitä mieltä, että nykyisestä turvapaikkajärjestelmästän peruskivestä, Geneven sopimuksesta vuodelta 1948, voitaisiin luopua jopa kokonaan.

Suomenmaa pyysi turvapaikkatilanteesta kommentteja ruotsalaiselta kansantaloustieteilijältä Joakim Ruistilta, norjalaiselta maahanmuuton asiantuntijalta Anne Britt Djuvelta, tanskalaiselta historioitsijalta Lars Hovbakke Sörenseniltä sekä Vattin ex-johtajalta Juhana Vartiaiselta

Tanskalaisen Sörensenin mukaan perinteisistä hyvinvointipalveluista, kuten kouluista ja sairaaloista, voidaan joutua leikkaamaan rahaa, jos tulijoiden virta ei vähene.

Norjalainen Djuve ja ruosalainen Ruist puolestaan sanovat, että olennaista hyvinvointipalveluiden turvaamisen kannalta on työllistää tulijat nopeasti.

Djuven mukaan eiole "lainkaan mahdoton ajatus", että turvapaikanhakuoikeuden takaavasta Geneven sopimuksesta luovuttaisiin.

– Geneven (pakolais)sopimusta alle­kir­joi­tet­ta­essa ei kuviteltu, että suojelun tarpeessa olevia tulisi kymme­ni­ä­tu­hansia, hän muistuttaa.

Samoin ajattelee ruotsalainen Ruist.

– Ehdottaisin, että luopuisimme pako­lais­so­pi­muk­sesta ja oikeudesta turvapaikkaan. Nykyisen raja­tar­kas­tusten ja sääntöjen kiristämisen sijaan olisi rehellisempää vain kertoa, kuinka monta turva­paik­ka­pe­rus­teista oleskelulupaa aiomme vuosittain myöntää.

Käytännössä tällainen järjestelmä vastaisi kiintiöpakolaisten ottamista. Kiintiöpakolaisia otetaan nyt Pohjoismaihin YK:n ohjelman alaisuudessa.

Sörensen muistuttaa, että turvapaikkaoikeudesta luopuminen ei tarkoittaisi sitä, että kaikista huolehtivan hyvinvointivaltion periaatteista luovuttaisiin.

Samoin ajattelee norjalainen Djuve.

– Hyvin­voin­ti­valtio ei ole koskaan ollut tarkoitettu kaikille vaan melko rajalliselle joukolle eli niille joilla on oleskelulupa Norjassa. Se on edellytys tälle hyvin anteliaalle mallille.

Poikkeavalla linjalla on kokoomuksen kansanedustajana nykyisin toimiva Vartiainen. Hänen mukaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta luopuminen on "teknisesti mahdotonta"

– Kansain­vä­listen sopimusten mukaan turva­paik­ka­ha­kemus on otettava vastaan ja käsiteltävä, jos henkilö tulee rajalle ja anoo turvapaikkaa.

Suomessa nykyistä turvapaikkapolitiikkaa on arvostellut maahanmuuton tutkija Riikka Purra Hänen mukaansa järjestelmä on epäeettinen ja tehoton eikä auta kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä kriisimaissa

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaalle avataan "transit-keskus" turvapaikkahakemuksen peruneiden palauttamista varten
    30.12.2015 10:02

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut