Hitas-asuntojen hakua uusitaan Jätkäsaaressa – kolmiot ja sitä suuremmat lapsiperheille

Jätkäsaaren hitas-asunnot ovat olleet erittäin haluttuja ja niiden osto-oikeus on jaettu arvalla. Sanna Jompero

Kaisa Paastela

Helsinki uudistaa hitas- eli hintasäännösteltyjen asuntojen arvontaperiaatteita. Erityisesti kantakaupungin uudisalueilta on arvottu hitas-asuntoja, joiden arpajaisiin on osallistuttu jopa alaikäisten lasten nimissä, jotta mahdollisuudet paranisivat.

Uudet ohjeet määräävät, että jokainen perhekunta voi jättää vain yhden hakemuksen arvontaan, ja hakijan on oltava täysi-ikäinen.

Ensi vuoden alusta lähtien hitas-asuntoja saa myös omistaa vain yhden kerrallaan.

Helsingin asuntolautakunta hyväksyi uudet periaatteet kokouksessaan 17. joulukuuta. Ohjeita sovelletaan kaikkiin ennakkomarkkinointiin tulevien hitas-yhtiöiden asuntojen arvontoihin.

Lisäksi Jätkäsaareen rakennettavassa hitasyhtiössä kokeillaan perheasuntojen kohdentamista lapsiperheille. Kaikkiin kolmioihin ja sitä suurempiin huoneistoihin asetetaan etusijalle lapsiperhehakija. Mikäli asuntoa on tarjottu kaikille sitä hakeneille lapsiperheille, eikä yksikään ole sitä ottanut, vasta sen jälkeen asunnon osto-oikeus annetaan perheettömälle hakijalle.

Hitas-asuntoja on aiemmin arvonnoissa päätynyt esimerkiksi sijoittajille, koska omistajan ei itse täydy asua asunnossa.

Hitas-asunto on kalliilla alueilla selvästi markkinahintaista omistusasuntoa edullisempi. Sen sijaan kaupungin kaukaisemmilla alueilla uusia hitas-asuntoja on ollut jopa vaikea saada kaupaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.