10 000 euron sakko uhkaa – leipomo teki gluteenitonta leipää vastoin sääntöjä

Uudenmaan Leipä valmisti vuosia gluteenittomia leipiä ja leipomotuotteita samassa tilassa tavallisten elintarvikkeiden kanssa. Anton Soinne

Marianna Simo

Uudenmaan Leipää uhkaa 10000 euron uhkasakko, joka koskee gluteenittomien tuotteiden valmistusolosuhteita. Klaukkalassa toimiva leipomo on valmistanut vuosien ajan gluteenittomat tuotteet, muun muassa täytekakkupohjat, leivät ja sämpylät, samoissa tiloissa kuin tavalliset elintarvikkeet.

Tiloja ei vesipesty toimintojen välillä. Gluteenittomana markkinoituihin tuotteisiin pääsi siis gluteenia.

–Se on erittäin todennäköistä, terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta sanoo.

Suurkuukan mukaan kyse on vakavasta laiminlyönnistä.

–Keliaakiot ovat erittäin herkkiä gluteenille. Pienikin määrä jauhopölyä voi pahentaa heidän sairauttaan.

Nyt leipomo kertoo korjanneensa tilanteen.

–Meillä on nyt oma tila gluteenittomien tuotteiden valmistukseen. Ensimmäinen koeleivonta on jo tehty, toimitusjohtaja Timo Rajapuro kertoi Keski-Uusimaalle tiistaina.

Rajapuro vakuuttaa, että nyt kaupan olevat Uudenmaan Leivän gluteenittomat tuotteet on leivottu kaikki omassa tilassaan määräysten vaatimalla tavalla.

–Näin on. Tilanne ei ole enää sama kuin se olisi aiempien tarkastusten yhteydessä.

Ympäristökeskus huomautti Uudenmaan Leipää gluteenittomien tuotteiden leivontaolosuhteista ensimmäisen kerran jo vuonna 2013.

Sen jälkeen leipomoa kehotettiin useita kertoja korjaamaan olosuhteet, mutta niin ei tapahtunut. Siksi Keski-Uudenmaan ympäristökeskus patisti yritystä viime viikolla toimiin tuntuvan uhkasakon uhalla.

–Teimme kyllä muutoksia jo aiemmin, mutta ne eivät viranomaisille riittäneet. Emme olisi halunneet ryhtyä isoihin muutoksiin ennen ensi kesää, jolloin lainsäädäntö muuttuu taas, leipomoyrittäjä Timo Rajapuro sanoo.

Asiasta kertoi ensin Keski-Uusimaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut