"Suomeksi sanottuna pa**a tauti" – HS: Lääkäri varoittaa sähkötupakasta

Jari Pietiläinen

Sähkötupakan makeat makuaineet ovat osoittautuneet luultua vaarallisemmiksi. Tuoreimpien tutkimusten mukaan ne voivat altistaa vakavalle keuhkosairaudelle, jota kutsutaan kansan keskuudessa popcornkeuhkoksi. Tutkimuksesta kertoo ensin Helsingin Sanomat

Harvardin yliopiston tutkijat arvioivat, että75 prosenttia testatuista nesteistä sisälsi diasetyyliä, joka on hengitettynä yhdistetty keuhkosairauteen. Popcornkeuhko-nimitys syntyi yli kymmenen vuotta sitten, kun sairautta löydettiin mikropopcornien voiaromeita hengittäneiltä elintarviketyöläisiltä.

Porvoon sairaalan keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Ekroos muistuttaa, että sairaus aiheuttaa keuhkoille peruuttamattomia muutoksia.

– Me lääkärit kutsumme sitä obliteroivaksi bronkioliittiksi, mutta suomeksi sitä voisi kutsua myös paskaksi taudiksi, Ekroos kertoo.

Sairaus tuhoaa keuhkojen pinnan ja arpeuttaa sen kudoksia. Sairaus aiheuttaa muun maussa hengenahdistusta ja kuivaa yskää.

Popcornkeuhkoon ei ole varsinaista parannuskeinoa, vaan joissain tapauksissa potilas on joutunut keuhkojensiirtoon.

–Eihän kukaan jatka sähkötupakan käyttöä, kun henki vinkuu ja pihisee, eikä jaksa kävellä viittä metriä pidempään hengästymättä. Kyllä viimein silloin ymmärtää, että jokin on vialla”, Ekroos arvioi.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut