Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"75000 euroa yhdestä veneestä" – näin ihmissalakuljettajat tienaavat

Ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriöstä arvioi, että Eurooppaan ja Suomeen lähikuukausina kohdistuvat muuttovirrat eivät ole hellittämässä, sillä erilaiset konfliktit lähtömaissa jatkuvat.

Vuorio kirjoittaa blogissaan, että EU-maat yrittävät nyt ensisijaisesti perustaa "hot spoteiksi" kutsuttuja järjestelykeskuksia, joissa turvapaikanhakijat saataisiin rekisteröityä. Myös hanketta turvapaikanhakijoiden siirtämiseksi EU-maiden välillä edistetään.

–Tilanne ei lyhyellä aikavälillä varmasti tule helpottumaan. Päinvastoin on melko selvää, että turvapaikkaa hakevien määrä jää pysyvästi Suomessakin korkeammalle tasolle kuin aikaisempina vuosina.

Yhtenä keinona tulijavirran rajoittamiseksi Vuorio nostaa esille Välimerellä tehtävän valvonnan, joka haluttaisiin ulottaa Libyan aluevesille.

Vuorion mukaan ihmissalakuljettajat ovat tähän asti voineet operoida alueella varsin vapaasti ja tienata satumaisia summia.

–Salakuljettajien toimintamalli on hyvin yksinkertainen. Veneet lähtevät aamulla Libyasta kohti Italiaa, ja heti Libyan aluevesirajan jälkeen otetaan yhteyttä joko lähimpään laivaan tai Italian meripelastusjohtokeskukseen. Tämän jälkeen jäädään odottamaan pelastajia, ja salakuljettajat palaavat Libyan rannikon turviin.

–Salakuljettajille toiminta on kannattavaa, sillä he saavat keskimäärin 75 000 euron tulot venettä kohti.

Pelastusoperaatiot kiikkeristä, täyteen lastatuista kumiveneistä ovat erittäin vaativia. Tänä vuonna Välimerellä on hukkunut jo ainakin 3100 Eurooppaan pyrkinyttä.