Tutkijat hämmästelevät suomalaisten syyllistämistä – "Suomea uhkaa demokratian kriisi"

Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) erikoistutkija Kari Laitinen ja Polamkin vieraileva tutkija Pirjo Jukarainen arvioivat, että Suomi on uhkassa ajautua demokratian kriisiin.

Tutkijoiden mukaan syynä on maahanmuuttoon liittyvistä turvallisuuskysymyksistä käyty pintapuolinen ja vähättelevä keskustelu.

Tutkijat hämmästelevät, että julkisessa keskustelussa maahanmuuttajien tekemistä rikoksista syyllistetään jo suomalaisia ja suomalaista yhteiskuntaa.

Toisena esimerkkinähe nostavat esille anarkistien väkivallan, jolla on pyritty tukahduttamaan kansallismielisten liikkeiden mielenilmauksia.

Anarkisteja on puolustettu ja heitä kiinniottaneita poliiseja on syyllistetty voimakkaasti sosiaalisessa mediassa itsenäisyyspäivän jälkeen.

Merkkinä demokratian kriisistä tutkijatnostavat esiin myös perussuomalaisten gallup-kannatuksen rajun laskun. Perussuomalaiset ovat tähän asti toimineet yhteiskunnallisena paineenpurkajana maahanmuuttokeskustelussa.

– Anarkistien pyrkimykset vaientaa kansallismielisten mielenosoitus itsenäisyyspäivänä väkivallan keinoin ja maahanmuuttokriittisen perussuomalaisen puolueen kannatuksen lasku kertovat demokratian kriisistä, tutkijat kirjoiittavat.

Maahanmuuton lieveilmiöistä pitää käydä kriittistä keskustelua, jossa pyritään toisia kunnioittavaan dialogiin tosiasiat tunnustamalla."

Tutkijoiden mukaan turvallisuusuhkista, kansalaisten turvattomuuden tunteen lisääntymisestä ja maahanmuuton lieveilmiöistä tulisi kiireesti käydä kriittistä keskustelua, jossa pyritään toisia kunnioittavaan dialogiin tosiasiat tunnustamalla.

– Maahanmuuttoa ja sisäistä turvallisuutta käsittelevän politiikan tarve ei nimittäin katoa pitkään aikaan, he muistuttavat.

Poliittisten äärilaitojen vastakkainasettelu on nostanut Suomessa päätään viime vuosina. Meillä ollaan silti kaukana esimerkiksi Saksasta ja Ruotsista, jossa osapuolten mielenilmaukset keräävät säännöllisesti tuhansia osallistujia ja vastamielenosoittajia.

Väkivaltaisia yhteenottoja on nähty molemmissa maissa ja muutamissa tapauksissa myös Suomessa. Uhreina ja tekijöinä on ollut molempien osapuolten kannattajia.

Tutkijoiden kirjoitus löytyy kokonaisuudessaan Polamkin verkkosivuilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut