Reportaasi: rähinästä ja rasismista on tullut kiinteä osa itsenäisyyspäivää

Don Lehtinen

Viisi minuuttia sen jälkeen kunMaryam Askaron astunut Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtuman areenalle Kansalaistorille kaksi miestä yleisöstä huomaa hänet ja alkaa huudella.

–Painu takaisin Afrikkaan! Ei me kaivata sinua täällä, huutaa keski-ikäinen mies vain kahden metrin päässä Askarista.

Askar yrittää kysyä, käyttäytyvätkö aikuiset ihmiset oikeasti noin, mutta vastausta ei miehiltä heru. Minuutin huudeltuaan miehet jatkavat matkaansa Kansalaistorille parkkeeratun esiintymislavarekan suuntaan.

Kaikki paitsi kasvonsa peittävään asuun pukeutunutAskar ei näytä huutelijoista hätkähtävän, mikä kertoo ettei tämä ole ensimmäinen kerta. Askar on puolen tunnin päästä nousemassa lavalle kertomaan, että on samoilla linjoilla muiden lavalla nousseidenmaahanmuuttokriitikoiden kanssa.

Hommaforum-aktiivit tulevat mukaan keskusteluun asiallisin äänenpainoin. Keskustelu siirtyy nopeasti uskontoon.

– Luokittelen itseni erittäin uskovaiseksi. Isis on mielestäni pelkkiä epäuskovaisia, vääräuskoisia ja kusipäitä, Askar lataa.

Keskustelun perusteella maahanmuuttajataustaisen ihmisen kanssaon mahdotonta puhua muusta kuin ulkomaalaistaustaan tai uskontoon liittyvistä asioista. Puheenvuorojen välissäyksi ohikulkijoista, kuusikymppinen mies, pysähtyy kymmenen metrin päässä ja alkaa heiluttaa Askarille keskisormeaan. Askar katsoo mieheen ja pois.

Vaikka tapahtuman järjestäjät kuinka puhuisivat kauniita rauhallisesta, itsenäisyyttä kunnioittavasta tapahtumasta tai jopa yrittäisivät oikeasti totetuttaa sen, tapahtuman yleisötuhoaa aikeet nopeasti ensimmäisen esiintyjän aloitettua. Rasistiset huudot lisääntyvät, mitä pidemmälle ilta etenee.Petri Kaivannonesittämässä rap-kappaleessa käytetään sanaa neekeri.

Tapahtuman järjestäjien mukaan yhteistyö poliisin kanssa on sujunut hyvin. Mitä mieltä pitäisi olla siitä, että poliisi suojelee avoimen rasistista tilaisuutta?

Jo ennen tapahtuman alkua joukko mustiin pilottitakkeihin pukeutuneita kaljupäisiä miehiä innostui väkivallan mahdollisuudesta: läheisen ilmaisruokakojun jonossa voisi tapella. Vitsillä tai ei, viesti on selkeä. Väkivalta on riehuminen ovat osa itsenäisyyspäivän juhlaa.

Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtumassa ja samaan aikaan järjestetyssä, Kansalaistorille päättyneessä Rajat kiinni -marssissa yksi tärkeistä teemoista oli puskaraiskauksien esille tuominen nimenomaan turvapaikanhakijoiden aiheuttamina.

Eräs Rajat kiinni -marssin keskellä puhuneista väitti puskaraiskauksien olevan vaarallisempia kuin kotona tapahtuvat raiskaukset, sillä kotona tapahtuvat raiskaukset ovat"naisen mielestä väärään aikaan tapahtunutta seksiä". Naisen suostumus seksiin on allekirjoitettu parisuhteen alussa. Tälle yleisö ei hurraa, mutta kuuntelee silti.

Kaiken keskellä ovat ihmiset vakavine kasvoineen. Nämä huudot ja puheenvuorot eivät vaikuta vihaiselta, vaan epätoivoiselta. Hätähuudon keskellänauruhersyyvain, kun maahanmuuttajan kustannuksella vitsaillaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut