"Nata" ja "Helena" kertovat: Tällaista vastarintaa on luvassa Töölössä itsenäisyyspäivänä

toimitus

Anonyyminä pysyttelevä aktivistien ryhmä ilmoittaa, että se ei aio hakeutua väkivaltaisiin yhteenottoihin paljon ennakkokohua herättäneen 612-soihtukulkueen kanssa itsenäisyyspäivänä Helsingin Töölössä.

Kulkueen tielle yritetään asettua kuitenkin erilaisin keinoin.

Järjestystä ylläpitävän poliisin kanssa ei haeta ryhmän mukaan vastakkainasettelua.

Ryhmän lähettämän tiedotteen mukaan aktivistit aikovat "konkreettisesti haitata ja hidastaa" soihtukulkueen etenemistä.

– Tämä ei tarkoita väkivaltaa tai mellakointia, vaan erilaisia tapoja äänen pitämisestä ihmisketjuihin häiriön aiheuttamiseksi, selittää "Nata"-nimellä esiintyvä henkilö tiedotteessa.

Kansallismieliseksi julistautunut 612-kulkue järjestettiin ensi kertaa viime vuonna, jolloin se keräsi 100–200 osallistujaa.

Jälkeenpäin selvisi, että kulkuetta "turvaamassa" oli henkilöitä, jotka kuuluvat natsistiseen Suomen Vastarintaliikkeeseen.

Tänä vuonna ryhmittymät ovat käyneet ankaraapropagandasotaa verkossa. 612-kulkueen järjestäjät nimittelevät vastustajiaan "keskenkasvuisiksi huligaaneiksi ja elämäntapasyrjäytyneiksi", jotka pyrkivät estämään rauhanomaisen kulkueen.

Kulkueen anarkistiset vastustajat ovat sanoneet vastustavansa "rasistisia natsisikoja".

Anonyymi ryhmä haki aiemmin huomiota myös käyttämällä peliyhtiö Rovion Angry Birds -hahmoja propagandassaan.

Peliyhtiö sanoutui irti väkivaltaan kehottaneesta viestistä, jossa osa osallistua kehotettiin saapumaan paikalle ritsoin varustautuneena.

Nyt ryhmä sanoo, etteikutsuatarkoitettu konkreettiseksi toimintaohjeeksi, vaan se kirjoitettiin "kieli poskessa".

– Haluaisimme myös haastaa Rovion vastustamaan valitsemillaan tavoilla rasismia ja fasismia, kuten se on vastustanut esimerkiksi ilmastonmuutosta, selittää järjestelyihinosallistuva "Helena".

Ryhmäkutsuu nyt kaikkia kannattajiaan saapumaan Töölöön vastustamaan soihtukulkuetta.

Poliisi on kehottanut kaikkia kansalaisia välttämään yhteenottoja. Poliisi varautuu kuitenkin siihen, että mellakointia ja väkivaltaa Töölössä syntyy.

Viranomaiset aikovat pitää ryhmittymät erossa toisistaan.Paikalletuleepoliisin joukkojenhallintaryhmä erikoisvarusteineen

612-kulkueen osallistujien on määrä kokoontua Helsingin Töölöntorille kello 18.30. Puheiden jälkeen kulkue aikoo suunnata seppeleen laskuun Hietaniemen hautausmaalle.

Aiheeseen liittyvää

  1. Helsingin poliisi valmis itsenäisyyspäivään – Vältä näitä alueita 3.12.2015 9:01

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut